spalanie cng vw touran 2.0 cng
-
vision-perfect
- CNG car: VW Touran 2.0 lift
spalanie cng vw touran 2.0 cng
witam,
po małym mieście , zresztą po mieście ile wam palą?wydaje się że ta wskazówka od gazu strasznie szybko spada w dół, u mnie na zimnym ok10kg, jak sie rozgrzeje 8,5kg, na trasie 5-6 kg, czy to jest normalnie?
po małym mieście , zresztą po mieście ile wam palą?wydaje się że ta wskazówka od gazu strasznie szybko spada w dół, u mnie na zimnym ok10kg, jak sie rozgrzeje 8,5kg, na trasie 5-6 kg, czy to jest normalnie?
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: spalanie cng vw touran 2.0 cng
Mój Opel Zafira 1.6 CNG zużywa w Warszawie ok. 7,5 m3 na 100 km.
Poza tym musisz pamiętać o dwóch rzeczach:
1. Gaz stygnie po zatankowaniu. Szybki spadek ciśnienia podczas jazdy świeżo zatankowanym autem jest spowodowany bardziej przez obniżenie ciśnienia z powodu obniżenia temperatury gazu, a mniej przez zużycie gazu przez silnik.
2. Wskaźnik na tablicy pokazujący stan gazu jest podłączony do czujnika ciśnienia, a zależność między ciśnieniem, a ilością pozostałego CNG nie jest liniowa. W zakresie 200-100 bar ilość gazu odpowiada ok. 40% całości, a w zakresie 100-0 bar ok. 60% całości. Przynajmniej tak jest w Zafirze.
Poza tym musisz pamiętać o dwóch rzeczach:
1. Gaz stygnie po zatankowaniu. Szybki spadek ciśnienia podczas jazdy świeżo zatankowanym autem jest spowodowany bardziej przez obniżenie ciśnienia z powodu obniżenia temperatury gazu, a mniej przez zużycie gazu przez silnik.
2. Wskaźnik na tablicy pokazujący stan gazu jest podłączony do czujnika ciśnienia, a zależność między ciśnieniem, a ilością pozostałego CNG nie jest liniowa. W zakresie 200-100 bar ilość gazu odpowiada ok. 40% całości, a w zakresie 100-0 bar ok. 60% całości. Przynajmniej tak jest w Zafirze.
-
vision-perfect
dzięki za odpowiedź, czyli nie sugerować się wskazówką
wynika że twój mniej pali. Mój kupiłem wczoraj, stał rok czasu nie jeżdżony, na tankował się tylko do 17 kg.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Touran 2.0 8V będzie zawsze palił więcej, niż Zafira 1.6 16V, raz z powodu większej pojemności skokowej, a dwa ilości zaworów.
Będzie jednak wyraźnie mocniejszy, też powodu pojemności.
Będzie jednak wyraźnie mocniejszy, też powodu pojemności.
Domyslam sie ze masz na mysli 10m3/h nie 10kg/h (13,5m/h), bo jesli to jest 10kg/h to zdecydowanie za dużo i zaczal bym sie martwic.vision-perfect pisze:....u mnie na zimnym ok10kg, jak sie rozgrzeje 8,5kg, na trasie 5-6 kg, czy to jest normalnie?
Moj VW Caddy dobijał w zime do ok. 9-10 m3/h, teraz w cyklu mieszanym to ok. 8-9m3/h (ok. 6kg/h), poza miastem to 4,8-5,2kg/h.
-
vision-perfect
dzięki za odpowiedź, komputer pokazuje mi spalanie w kg.
Wczoraj byłem na inspekcji butli zdemontowali zrobili co mieli zrobić i jest ok. Od tamtej pory spalanie spadło. Zrobiłem z Wrocławia do Cottbus w DE 240 km na 12 kg średnia spalania 7 kg./ 100 kg prędkość 140-160 km/h, miasto mi pokazuje 6,8 kg/100 wydaje się że silnik chodzi równo i cicho.
A jeśli jest coś to co t o może być że tyle pali?
Wczoraj byłem na inspekcji butli zdemontowali zrobili co mieli zrobić i jest ok. Od tamtej pory spalanie spadło. Zrobiłem z Wrocławia do Cottbus w DE 240 km na 12 kg średnia spalania 7 kg./ 100 kg prędkość 140-160 km/h, miasto mi pokazuje 6,8 kg/100 wydaje się że silnik chodzi równo i cicho.
A jeśli jest coś to co t o może być że tyle pali?
Przy tych predkosciach wydaje sie, ze ze spalaniem jest OK. Moj Caddy przy takiej jeździe (140÷160) też pali ok. 7-8kg. To jest taki sam silnik, ale buda troche wieksza.
-
vision-perfect
mój najnowszy rekord, prędkość do 90km/h - spalanie 4,7kg/100km- czyli 356 km zasięgu, ale komputer przekłamywał średnia, podawał cały czas 6,5 kg/100 km
pochwale się że od poniedziałku do soboty zrobiłem 1150 km i jestem bardzo zadowolony z tego auta, naprawdę rewelacja te CNG
pochwale się że od poniedziałku do soboty zrobiłem 1150 km i jestem bardzo zadowolony z tego auta, naprawdę rewelacja te CNG
Sprawdz na ktorym wskazniku odczytujesz zuzycie, u mnie są 2, z 1 w rogu to dzienny licznik i pokazyje w miare bieżące zużycie, z 2 jest okresowy i pokazuje z cyklu od ostatniego resetowania. Zasięg i chwilowe zużycie sa bez cyferki bo trudno mówic o tych wartościach z dlugiego cyklu obejmujacego kilka tankowan.