Witam
Moja zafira z 2003 nie chce odpalać na gazie. Przy próbie odpalenia słychać dzwonienie (brzęczenie czy buczenie - nie wiem jak to dokładnie określić) z reduktora ( reduktor Afs Falcon).
Błędów nie ma.
Na benzynie odpala i jest wszystko ok.
Po przełączeniu na gaz działa tylko powyżej 2000 obrotów - przy niższych obrotach gaśnie.
Zaczęło się od tego, że czasami przy przyśpieszaniu dzwoniło parę sekund. Potem coraz częściej się to powtarzało aż w końcu przy dojeździe do skrzyżowania zgasł i nie chciał odpalić na gazie.
Proszę o porady.
Zafira A CNG problem z gazem
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Re: Zafira A CNG problem z gazem
Witaj print,
nie wiem czy zaglądałeś do wątku
zafira-po-zatankowaniu-nie-przerzuca-na ... 39-15.html
ale twoje problemy wydają się trochę podobne.
Co ty na to ??
Pozdrawiam
Rumcajs
nie wiem czy zaglądałeś do wątku
zafira-po-zatankowaniu-nie-przerzuca-na ... 39-15.html
ale twoje problemy wydają się trochę podobne.
Co ty na to ??
Pozdrawiam
Rumcajs
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: Zafira A CNG problem z gazem
Buczenie to standardowe zachowanie reduktorów AFS. Reduktorom LR też się zdarza, choć rzadziej. Wystarcza mocniejsze dodanie gazu na krótką chwilę i reduktor cichnie. Cichnie też samoczynnie po rozgrzaniu silnika. To nie jest efekt uszkodzenia, sprawne też tak buczą.
Podejrzewam ten reduktor, gdyż chyba już wszystkie AFS oprócz Twojego wylądowały na śmietniku. Sprawdź ciśnienie wyjściowe, powinno być około 8 bar, nie mniej jak 7,5 bar.
Jeśli ciśnienie będzie za małe, polecam montaż reduktora LR zamiast naprawy AFS.
Podejrzewam ten reduktor, gdyż chyba już wszystkie AFS oprócz Twojego wylądowały na śmietniku. Sprawdź ciśnienie wyjściowe, powinno być około 8 bar, nie mniej jak 7,5 bar.
Jeśli ciśnienie będzie za małe, polecam montaż reduktora LR zamiast naprawy AFS.