możliwe spalanie CNG w Vectrze 2.5 V6
-
krzysiek_dz
możliwe spalanie CNG w Vectrze 2.5 V6
znalazlem ciekawe ogloszenie o sprzedaży Vectry B 2.5 V6 rocznik '98 z instalacja na CNG zamontowana w salonie Opla, wlasciciel pisze ze samochod na pelnym tankowaniu (50m3 gazu) robi okolo 600km (wychodzi ok 8,5 m3/100km) czy jest to mozliwe, wydaje mi sie ze jest to raczej spalanie do osiagniecia w trasie przy spokojnej jezdzie, a jesli sie myle to jakiego spalania mozna oczekiwac od takiego silnika? spalanie benzyny z tego co czytam na necie to okolo 12-13,5 w miescie; a tak na marginesie to cala rzecz rozchodzi sie o to ze do najblizszej stacji cng mam rowno 50km (rzeszów) i jezeli na tych 50m3 zrobilbym po miescie ok 450km to skusilbym sie na dojazd raz na 2 tyg. zeby zatankowac w rzeszowie, jezeli samochod spalalby wiecej cala zabawa stala by sie po prostu nieoplacalna, z gory dziekuje za porady
-
VERONA
- CNG car: Zafira CNG 2006r.
Re: możliwe spalanie CNG w Vectrze 2.5 V6
Cześć,krzysiek_dz pisze:znalazlem ciekawe ogloszenie o sprzedaży Vectry B 2.5 V6 rocznik '98 z instalacja na CNG zamontowana w salonie Opla, wlasciciel pisze ze samochod na pelnym tankowaniu (50m3 gazu) robi okolo 600km (wychodzi ok 8,5 m3/100km) czy jest to mozliwe, wydaje mi sie ze jest to raczej spalanie do osiagniecia w trasie przy spokojnej jezdzie, a jesli sie myle to jakiego spalania mozna oczekiwac od takiego silnika? spalanie benzyny z tego co czytam na necie to okolo 12-13,5 w miescie; a tak na marginesie to cala rzecz rozchodzi sie o to ze do najblizszej stacji cng mam rowno 50km (rzeszów) i jezeli na tych 50m3 zrobilbym po miescie ok 450km to skusilbym sie na dojazd raz na 2 tyg. zeby zatankowac w rzeszowie, jezeli samochod spalalby wiecej cala zabawa stala by sie po prostu nieoplacalna, z gory dziekuje za porady
Przy spalaniu 8,5 m3/100km łatwo wyliczyć że na benzynie wychodzi około 11 l/100km benzyny (co nie jest jakimś wyczynem ,jeszcze kwestia miasto czy trasa)).W wątpliwość poddaje parametr 50 m3 co jest wręcz mało realne.To oznaczałoby zainstalowanie np. 5 butli po 55 dm3 i wadze samych butli około 300 kg (wersja stalowa) Sprawdź dokładnie i pamiętaj że najważniejsza jest homologacja 110 R na butlach.Podajesz że rocznik 98 tzn. że homologacji 110 R nie ma na butlach na 99,99 %.
Reasumując ,jak nie chcesz problemów to odpuść to auto, chyba że jesteś bardzo bogaty.Pozdrawiam Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
0-507 105 930
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Tu jest link do tego ogłoszenia:
http://www.moto.allegro.pl/item41055167 ... a_bcm.html
Widzę, że instalacja jest jeszcze mieszalnikowa, więc zapewne butle są bez R110.
Swoją drogą chciałbym zobaczyć zdjęcie bagażnika tej Vectry. Sprzedający starannie uniknął tego tematu, chociaż zamieścił dużo innych zdjęć. Przy tej pojemności butli, do bagażnika mieści się jeszcze co najwyżej neseser
Widzę, że instalacja jest jeszcze mieszalnikowa, więc zapewne butle są bez R110.
Swoją drogą chciałbym zobaczyć zdjęcie bagażnika tej Vectry. Sprzedający starannie uniknął tego tematu, chociaż zamieścił dużo innych zdjęć. Przy tej pojemności butli, do bagażnika mieści się jeszcze co najwyżej neseser
-
VERONA
- CNG car: Zafira CNG 2006r.
Vectra cd.
Jeżeli faktycznie jest taka ilość butli, to może pen drive włożyć bo na neseser nie będzie miejsca.Teraz poważnie.Z obliczeń wynika że ciężar butli musi wynosić około 300 kg.Po ugięciu sprężyn tego absolutnie nie widać.Abstrahując od tego że na 99,99 % butle nie mają homologacji (przeginka z kolejną partyzancką rejestracją w Polsce ) butle są ułożone w stosie 3/2 lub 3/1 na 3/0 50m3 nie ma miejsca po podłodze.Kurtyna podniesiona na zdjęciu, może wskazywać na górną jedynkę na stosie.To znaczy niebezpieczeństwo maksymalne przy nawet średniej kolizji.To robiła niby firma liftingowa, chyba dla samobójców.Przy średnim zderzeniu butla ma nacisk na zerwanie do kilku ton.tigercng pisze:Tu jest link do tego ogłoszenia:
Odradzam zakup ze względu na instalację mieszalnikową (auto prawdopodobnie z Włoch)oraz nadużycie naszych przepisów.Wszystko wskazuje na partyzantkę.Przy CNG bezdyskusyjne konieczne jest podanie posiadanie prawidłowych dokumentów.Jeżeli ich się nie podaję to jest w tym cel dezorientacji dla laików.
Pozdrawiam Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
0-507 105 930
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
MERCEDES 600 V12 - instalacja 4-tej generacji Bigas.
Technicznie to 50 m3 daje zrobić. Popatrzcie na te zdjęcia, jak to robią u naszych sąsiadów:
http://autogas.com.ua/gallery/displayim ... m=10&pos=0
Podaję moje tłumaczenie opisu (ale jak ktoś zrobi lepsze to proszę się nie krępować i mnie poprawić):
W tym przypadku, na wniosek Klienta w przedziale bagażowym została zainstalowana maksymalna liczba butli na metan (8 sztuk), 13 m3 każda (104 metrów sześciennych ogółem), aby zapewnić maksymalną odległość na jednym tankowaniu.
Waga jednego zbiornika 50 kg. Zasięg 350-400 km.
Jako klient powiedział: "Poza rękawiczkami nie mam nic więcej do wożenia w bagażniku".
Koszt butli to około 2000 USD.
Całkowity koszt modernizacji wyniósł 3700 USD, wraz z robocizną.
Gwarancja 1 rok lub 20 000 km przebiegu.

http://autogas.com.ua/gallery/displayim ... m=10&pos=0
Podaję moje tłumaczenie opisu (ale jak ktoś zrobi lepsze to proszę się nie krępować i mnie poprawić):
W tym przypadku, na wniosek Klienta w przedziale bagażowym została zainstalowana maksymalna liczba butli na metan (8 sztuk), 13 m3 każda (104 metrów sześciennych ogółem), aby zapewnić maksymalną odległość na jednym tankowaniu.
Waga jednego zbiornika 50 kg. Zasięg 350-400 km.
Jako klient powiedział: "Poza rękawiczkami nie mam nic więcej do wożenia w bagażniku".
Koszt butli to około 2000 USD.
Całkowity koszt modernizacji wyniósł 3700 USD, wraz z robocizną.
Gwarancja 1 rok lub 20 000 km przebiegu.