Samoczynne przełączanie gaz/benzyna

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
1wiatr
CNG car: Zafira CNG

Re: Samoczynne przełączanie gaz/benzyna

Post autor: 1wiatr »

Zapomniałem dodać że moja Zafira jest z 2004r.
meltronik

Post autor: meltronik »

zafira A 1.6 cng 2004.
Samo przelącza pomiędzy gazem a benzyną i na odwrót. Dwa różne objawy.

Jadę na gazie przelącza mi na benzynę wskazówka leci w kierunku do dołu (bo benzyny bylo mniej niż gazu) po czym wraca na stan gazu pomimo, że jedzie na benzynie.

Jadę na benzynie samo przełącza na gaz, wskazuje poziom gazu. Jak auto postoji kilka minut na wolnych obrotach silnik gaśnie. Nie jestem w stanie odpalić ponownie. Muszę odczekać 1h - 1,5h. Po czym odpala. Przełączanie samoistne ponownie się powtarza po kilku kilometrach. Przy obydwu powyższych tracę możliwość ręcznego wyboru paliwa po tym jak samo się przełączy.

Sprawdziłem następujące rzeczy:
1. Bepieczniki w kabinie. Pozycja 6 i 24 przegrzane obudowy plastikowe (nie przepalone) dziwny objaw. Reszta ok.

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

2. Bezpieczniki i przekaźniki multimetrem w puszcze koło akumulatora. Wszystko ok. Jak wkładałem i wyciągałem bezpiecznik to słyszałem załączanie zaworów.
Po wyjęciu bezpieczników sprawdziłem przejście na zaciskach bezp. i jest zwarcie. Czy tak ma być?

3. Sprawdziłem w puszczce powyżej akumulatora przekaźniki i bezpieczniki. Wszystko ok. Jeden przekaźnik K18 był ciepły. Jak go wyciągnąłem to pojawił się szum. Jakby jakiś silniczek zaczął pracować. Po włożeniu po chwili ustało.

4. Wymontowałem sterownik. Trzy żyły oderwane. Możliwe, że podczas otwierania choć starałem się to robić bardzo ostrożnie. od lewej żyła 3, 4 (leżąca poza szeregiem po otwarciu ją przesunąłem) i 5. Wieczorem będę miał polutowane. Wmontuję i sprawdzę czy coś się poprawiło.

Co mogę dalej sprawdzać? Doczytałem, że przepala się jeden z pinów na module CNG. Gdzie ten moduł znajdę?
Załączniki

kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

Miałem ten sam objaw, przyczną był sterownik.
Przelutowane na nowo cał dolne gniazdo i działa wszystko ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”