Jakie polecacie świece i olej do zafirki
-
- CNG car: Opel Zafira A 2005
Jakie polecacie świece i olej do zafirki
chciałbym zrobić duży przegląd wliczając rozrząd i resztę jakie polecacie swiece oraz olej do zoski. Oraz czy filtry są standardowe czy jakies udziwnione??
-
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
Jestem chwilę po dużym przeglądzie. A zatem:
1. świece wymieniasz na takie, jakie miałeś (u mnie Bosch 0242235740)
2. olej na taki, jaki miałeś
- a jak nie znasz, płukanko i dowolny dobry półsyntetyk
3. filtry, rozrząd, pompy - jak dla silnika Z16XE, przy czym u nas brak filtra paliwa
Generalna uwaga: w katalogach części jest zauważany silnik Z16YNG, a jeśli jakimś cudem nie, to patrzysz na Z16XE.
Uwaga 2: Jeśli nie znasz flaków własnego egzemplarza, najpierw daj mechanikowi rozebrać co trzeba, a dopiero potem kupujcie części. Co być powinno, a co jest - to dwa odmienne zagadnienia.
Pozdrawiam!
1. świece wymieniasz na takie, jakie miałeś (u mnie Bosch 0242235740)
2. olej na taki, jaki miałeś

3. filtry, rozrząd, pompy - jak dla silnika Z16XE, przy czym u nas brak filtra paliwa
Generalna uwaga: w katalogach części jest zauważany silnik Z16YNG, a jeśli jakimś cudem nie, to patrzysz na Z16XE.
Uwaga 2: Jeśli nie znasz flaków własnego egzemplarza, najpierw daj mechanikowi rozebrać co trzeba, a dopiero potem kupujcie części. Co być powinno, a co jest - to dwa odmienne zagadnienia.
Pozdrawiam!
1. świece polecam te: http://www.opel-madry.pl/index.php?k=635&p=111 są zamontowane w dwóch autach i sprawdzają sie rewelacynie, zresztą takie są oryginalnie
2. olej ten : http://www.opel-madry.pl/index.php?k=776&p=548 mam zafirke B i zużyła mi po 18000 tyś 300 gr oleju
i do dziś wygląda jakbym go przed chwilą zalał
3. reszta jak w benzynie 1,6 czyli Z16XE
2. olej ten : http://www.opel-madry.pl/index.php?k=776&p=548 mam zafirke B i zużyła mi po 18000 tyś 300 gr oleju

3. reszta jak w benzynie 1,6 czyli Z16XE
-
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG
Witam,
a ja mam pytanie ile wchodzi oleju do Zafira A. Czy 5 litrów wystarczy, żeby zostało jeszcze coś na zapas?
pozdrawiam
a ja mam pytanie ile wchodzi oleju do Zafira A. Czy 5 litrów wystarczy, żeby zostało jeszcze coś na zapas?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt lip 24, 2012 11:34 przez MateuszC, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga na przebieg świec
Też od kiedy stałem się właścicielem zafiry wymieniłem świece na oryginalne.maciek_r pisze:1. świece polecam te: http://www.opel-madry.pl/index.php?k=635&p=111 są zamontowane w dwóch autach i sprawdzają sie rewelacynie, zresztą takie są oryginalnie
Zgodnie z zaleceniami producenta te świece należy wymieniać co 60.000km.
Po 40.000km i 2 latach jedna z moich świec wygląda jak na zdjęciu poniżej

Wobec powyższego ciśnienie sprężania w cylindrze, gdzie była zamontowana ta wspaniała świeca GM wynosi już tylko 12 wobec 15-16 w pozostałych.
Po tej przygodzie chętnie wymieniłbym świece na jakieś inne. Jednak wobec braku alternatyw kupiłem nowy komplet ...029.
Ciekawe jak długo tym razem wytrzymają.
-
- CNG car: Opel Zafira, 1,6
Re:
Ja dolewam często. Im bliżej wymiany tym częściej (po tym poznaję, że jest już też do wymiany). Na 21 tyś. km. wyszło mi 3 litry.tigercng pisze:Wystarczy i jeszcze zostanie. Zapas nie jest potrzebny, przynajmniej mojej Zafirze.
Może się ktoś nie zgodzić, ale mając wcześniej Corsę i silnik Benzynowy (olej Mobil 1) robiłem to samo.
Z doświadczenia uważam, że dolewanie oleju w silnikach Opla jest normalne i wpisane w eksploatację.
Zresztą jest to uwzględnione przez Opla.
Ja (kontynuuję) wymianę oleju, z firmy jaka była przy wymianach w Niemczech.
Samochód kupiłem od Niemki, która serwisowała (wiadomo jak to w Niemczech) w ASO.
Tam w książce serwisowej mam wpisany olej: LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W-30 5L i taki też polecam i używam.
Zgodnie z informacją na opakowaniu oleju jest on zalecany do silników Opla.
Samochód ma przeze mnie przejechane ponad 50 tyś. km i jak na razie odpukać nie mam żadnych większych usterek.
Mam pytania:
Co ile wymieniacie olej w silniku?
Co ile wymieniacie rozrząd?
Ostatnio zmieniony sob mar 09, 2013 10:03 przez sasiadt, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Re: Uwaga na przebieg świec
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie dla silnika Z 16 YNG w książce serwisowej Niemieckiej wymiana jest co 2 lata lub 30 tyś. kmfoomi pisze: Zgodnie z zaleceniami producenta te świece należy wymieniać co 60.000km.
-
- CNG car: Opel Combo 1.6 CNG
Re: Jakie polecacie świece i olej do zafirki
sasiadt:
Olej GM wymieniam systematycznie co 20tkm.
Auto jeździ tylko po mieście-zresztą koszt wymiany jest niewielki.. a myślę że warto.
Co do rozrządu miałem dylemat.
Opel Łomianki twardo twierdził że pierwsza wymiana po 120tkm, a Opel w Raszynie mówił o 90tkm.
Mieli się ze sobą "dogadać"
i do mnie oddzwonić...Do dziś cisza.
Wymieniłem po 90tkm. Oryginalny pasek w dwóch miejscach był mocno pęknięty.
Olej GM wymieniam systematycznie co 20tkm.
Auto jeździ tylko po mieście-zresztą koszt wymiany jest niewielki.. a myślę że warto.
Co do rozrządu miałem dylemat.
Opel Łomianki twardo twierdził że pierwsza wymiana po 120tkm, a Opel w Raszynie mówił o 90tkm.
Mieli się ze sobą "dogadać"

Wymieniłem po 90tkm. Oryginalny pasek w dwóch miejscach był mocno pęknięty.
arturo1968r OPEL COMBO 1.6 CNG 2009 motor Z16YNG
tel: 796 046 609
tel: 796 046 609
-
- CNG car: Astra 2 1,6 CNG
witam,
Od ponad 10tkm jezdze na oleju mobil 1 10W40 (taki byl nalany jak go kupilem kilka miesiecy temu). Duzo czytalem na temat olejow i wiekszosc wpisow przemawia za 5W40 do silnikow w Astrze CNG. czy jest sens zmieniac ? czy dalej lac półsyntetyk jesli tak to jakiej firmy ? Przebieg 230tkm.
Od ponad 10tkm jezdze na oleju mobil 1 10W40 (taki byl nalany jak go kupilem kilka miesiecy temu). Duzo czytalem na temat olejow i wiekszosc wpisow przemawia za 5W40 do silnikow w Astrze CNG. czy jest sens zmieniac ? czy dalej lac półsyntetyk jesli tak to jakiej firmy ? Przebieg 230tkm.
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
mi też w serwisie udzielono informacji że lepiej jest stosować rzadszy olej niż mój 10W40, ale mam już nakulane powyżej 254tkm i bałbym się użyć rzadszego na pełne po mojej stronie
Olej Valvoline MaxLife 10W40. Z bańki 5L już poraz kolejny zostaje mi +-1,1L. Wlewam do poziomu max. W ciągu roku 1 dolewka +-0,25L i koniec.
Olej Valvoline MaxLife 10W40. Z bańki 5L już poraz kolejny zostaje mi +-1,1L. Wlewam do poziomu max. W ciągu roku 1 dolewka +-0,25L i koniec.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
-
witam,
troche poczytałem odnośnie świeć i tak sie zastanawiam które wybrac - GM dedykowane do CNG czy Boscha do cng/LPG ? czy moze jeszcze jakis inne ?
troche poczytałem odnośnie świeć i tak sie zastanawiam które wybrac - GM dedykowane do CNG czy Boscha do cng/LPG ? czy moze jeszcze jakis inne ?
-
Ja jeżdżę na Brisk'ach P4 Premium odpowiednik do Zafiry B.danielsonn pisze:witam,
Jak chcesz mogę sprawdzić dokładny numer.
Więcej w poście: http://cng.auto.pl/forum/post9343.html#p9343
Świece montowane są fabrycznie do silników na CNG.
-
czy zatem jest jakas różnica między świecami GM a Boschem ?
-
Trochę odświeżę temat. Poczytałem trochę Nasze forum odnośnie doboru świec i jestem w rozterce, które wybrać:
BOSCH'a - 0242235740, których już nie produkują są zamiast nich: 0242236564
GM 93175994
PS. tych ostatnich cena podejrzanie niska:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5900649572
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
BOSCH'a - 0242235740, których już nie produkują są zamiast nich: 0242236564
GM 93175994
PS. tych ostatnich cena podejrzanie niska:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5900649572
Będę wdzięczny za wszelkie rady.