Błąd P0130
-
Bieganek
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
To tak: podłącz się do kompa i sprawdź czy sonda działa oraz czy wskazuje prawidłowe wartości. U mnie było dziwnie - wyskakiwały błędy sondy, a wartości podawane przez nią były prawidłowe. Mech w pierwszej kolejności obstawiał zwalenie kompa (a więc to też może wchodzić w grę), bo wymienił sondę na najtańszą i błąd był dalej. Dopiero po zmianie na oryginał - chyba Boscha - błąd zniknął.
Poza tym na ten błąd może mieć wpływ: działanie zaworu EGR (u mnie błąd lambda pojawił się niedługo po błędzie EGR) albo nieszczelności w układzie wydechowym przed katalizatorem.
Pozostaje pytanie: czy zauważasz jakiekolwiek zmiany w spalaniu, dynamice silnika? Bo z tymi naszymi 'dziwnymi' zafirkami jest tak, że trza się do kontrolki z kluczykiem przyzwyczaić, oplom wystarczy wsadzić zamienne podzespoły i komp też raportuje błędy.
Poza tym na ten błąd może mieć wpływ: działanie zaworu EGR (u mnie błąd lambda pojawił się niedługo po błędzie EGR) albo nieszczelności w układzie wydechowym przed katalizatorem.
Pozostaje pytanie: czy zauważasz jakiekolwiek zmiany w spalaniu, dynamice silnika? Bo z tymi naszymi 'dziwnymi' zafirkami jest tak, że trza się do kontrolki z kluczykiem przyzwyczaić, oplom wystarczy wsadzić zamienne podzespoły i komp też raportuje błędy.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Mimo pewnych uwag, które do mnie napłynęły, nadal polecam Auto-Łomianki (Kolejowa 16). Tam przynajmniej mają dobre chęci, starają się coś zrobić i czegoś przy tej okazji się nauczyć. Link: http://www.autozoliborz.pl/kontakt (trzeci od góry).
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Błąd P0130 to wypadanie zapłonu.
Miałem ten sam problem, niestety mimo wielkiego szacunku do ASO w Łomianka nie polecam Ci naprawy tam samochodu.
Zacznij od porządnego sprawdzenie kompresji na każdym cylindrze, ale naprawdę sprawdź dobrze tą kompresie, jeśli będą jakieś różnice w wynikach to odezwij się do mnie dam Ci namiar na dobry i sprawdzony i tani warsztat!
Miałem ten sam problem, niestety mimo wielkiego szacunku do ASO w Łomianka nie polecam Ci naprawy tam samochodu.
Zacznij od porządnego sprawdzenie kompresji na każdym cylindrze, ale naprawdę sprawdź dobrze tą kompresie, jeśli będą jakieś różnice w wynikach to odezwij się do mnie dam Ci namiar na dobry i sprawdzony i tani warsztat!
-
tigercng
- Moderator
Hihi, pisząc "pewnych uwag" oraz "czegoś nauczyć" miałem na myśli właśnie Ciebie, Bartek.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tigercng
- Moderator
Aha, charakterystyczny zapach spalonego transformatora, czyli zesmażony lakier elektroizolacyjny z uzwojeń alternatora. Zwarcie między uzwojeniami obciąża silnik, stąd utrata mocy.
Tylko co to ma wspólnego z P0130, to nie wiem.
Tylko co to ma wspólnego z P0130, to nie wiem.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomig
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Czy napewno to jest wypadanie zapłonu? U mnie P0303 oznaczało wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze - nie wiem która tylko 3 mówi który to cylinder. A ten numer ma inną budowę..
P0130 - O2 Sensor 1 Open Circuit - to chyba coś z sądą Lambda...
P0130 - O2 Sensor 1 Open Circuit - to chyba coś z sądą Lambda...
Ostatnio zmieniony wt lis 29, 2011 18:38 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.