OPEL COMBO TOUR 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Misiu15go

OPEL COMBO TOUR 1.6 CNG

Post autor: Misiu15go »

Opel Combo Tour 1.6 CNG
UŻYWANE | III generacja (C), 2001 - 2011
Wersja osobowa

Obrazek

Segment: K

PARAMETRY POJAZDU oraz DALSZE INFORMACJE
Dostępne w katalogu cng.auto.pl tutaj
---

Niedawno zakupilismy opla combo z silnikiem 1.6 na gaz ziemny kilka dni po zakupie wyskoczył nam bład silnika okazało sie ze silnik nie pali na 1 cylinder.
Czy jest to częsta usterka i czym moze byc spowodowana jaki moze byc mniejwiecej koszt naprawy?

Auto jest zawsze odpalane na CNG czy ma to jakis wpływ?
Ostatnio zmieniony śr lip 20, 2011 00:09 przez Misiu15go, łącznie zmieniany 5 razy.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Prawdopodobnie uszkodzony jest wtryskiwacz gazu.
Kupiliście nowy, czy używany samochód ?
Jaka jest data produkcji/pierwszej rejestracji ?
Jaki jest reduktor ? AFS czy Landi Renzo ?
Czy było wgrane nowe oprogramowanie do sterownika silnika ?
Na egzemplarze z pierwszych lat produkcji przysługuje bezpłatna akcja serwisowa.
Misiu15go

tigercng pisze:Prawdopodobnie uszkodzony jest wtryskiwacz gazu.
Kupiliście nowy, czy używany samochód ?
Jaka jest data produkcji/pierwszej rejestracji ?
Jaki jest reduktor ? AFS czy Landi Renzo ?
Czy było wgrane nowe oprogramowanie do sterownika silnika ?
Na egzemplarze z pierwszych lat produkcji przysługuje bezpłatna akcja serwisowa.
Kupiliśmy uzywany sprowadzony z niemiec
Auto jest z roku 2006
Instalacja jest firmy Landi Renzo
My nie wgrywalismy

Równiez myśleliśmy ze to bedzie wtryskiwacz gazu jaki jest mniejwiecej jego koszt?
Co moze byc powodem uszkoedzenia?
tigercng
Moderator

Misiu, rozumiem, że jak przełączysz na benzynę, to silnik działa OK. Czy tak jest ?

Jak auto jest z 2006 roku, to ma reduktor Landi Renzo. AFS był stosowany do 2003.
AFS wygląda tak: http://www.afsglobal.com/products/press ... ators.html
Land Renzo wygląda tak: http://www.landirenzo.it/layout.jsp?idz ... 151&lang=3
W zależności od reduktora przysługuje inna akcja serwisowa - dlatego się pytałem.
Samochód powinien bez problemów zapalać na CNG.
Przycisk z dystrybutorem i lamką powinien być cały czas ustawiony na jazdę na gazie.

Oprogramowanie silnika sprawdzą (i ewentualnie wgrają nowe) w dowolnym fabrycznym serwisie Opla w Polsce. Nie wiem skąd jesteś, także trudno mi polecić Tobie konkretny warsztat. Pamiętaj zaznaczyć wielokrotnie i z naciskiem, że masz silnik Z16YNG na gaz ziemny, żeby nie wgrali Tobie oprogramowania od Z16XE.

O ile jest to faktycznie uszkodzony wtryskiwacz gazu, to przyczyny tego mogą być bardzo różne, od wady materiałowej do kiepskiego, zanieczyszczonego gazu. Gdzie tankowałeś CNG ?

Komplet nowych wtryskiwaczy (Siemens o ile dobrze pamiętam) kosztuje w serwisie ok. 1700 zł. Kupuj koniecznie z usługą wymiany wtryskiwacza w serwisie, będziesz miał wtedy gwarancję na niego. Znam przypadek, że wymieniony, nowy wtryskiwacz popsuł się po miesiącu czasu i właściciel musiał bulić za drugi, bo nie wymieniał go w autoryzowanym serwisie.
Ostatnio zmieniony pn paź 13, 2008 00:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Misiu15go

tigercng pisze:Misiu, rozumiem, że jak przełączysz na benzynę, to silnik działa OK. Czy tak jest ?

Jak auto jest z 2006 roku, to ma reduktor Landi Renzo. AFS był stosowany do 2003.
AFS wygląda tak: http://www.afsglobal.com/products/press ... ators.html
Land Renzo wygląda tak: http://www.landirenzo.it/layout.jsp?idz ... 151&lang=3
W zależności od reduktora przysługuje inna akcja serwisowa - dlatego się pytałem, ale dla tak młodych roczników to raczej nic takiego nie będzie przysługiwać.
Samochód powinien bez problemów przełączać się automatycznie na gaz po kilku/kilkunastu sekundach od zapalenia. Zauważyłeś pewnie, że żółta lampka świeci przez te kilka sekund po uruchomieniu. Przycisk z dystrybutorem i lamką powinien być cały czas ustawiony na jazdę na gazie.

Oprogramowanie silnika sprawdzą (i ewentualnie wgrają nowe) w dowolnym fabrycznym serwisie Opla w Polsce. Nie wiem skąd jesteś, także trudno mi polecić Tobie konkretny warsztat. Pamiętaj zaznaczyć wielokrotnie i z naciskiem, że masz silnik Z16YNG na gaz ziemny, żeby nie wgrali Tobie oprogramowania od Z16XE.

O ile jest to faktycznie uszkodzony wtryskiwacz gazu, to przyczyny tego mogą być bardzo różne, od wady materiałowej do kiepskiego, zanieczyszczonego gazu. Gdzie tankowałeś CNG ?

Nowy wtryskiwacz (Siemens o ile dobrze pamiętam) kosztuje w serwisie ok. 1700 zł. Kupuj koniecznie z usługą wymiany wtryskiwacza w serwisie, będziesz miał wtedy gwarancję na niego. Znam przypadek, że wymieniony, nowy wtryskiwacz popsuł się po miesiącu czasu i właściciel musiał bulić za drugi, bo nie wymieniał go w autoryzowanym serwisie.
Samochod na benzynie chodzi bez zarzutu lecz po przełaczeniu na gaz wyskakuje check engine bo silnik nie pali na 1 cylinder
Gaz tankuje na jedynej stacji w Poznaniu
Prosze o polecenie jakiegos dobrego serwisu z wielkopolski jeśli w wielkopolsce nie ma takich to moze byc z innej czesci polski
Ojciec dzisiaj pojechał do jakiegos fachowca lecz ten nie ma nawet komputera zeby sprawdzic natomiast robi na oko i stwierdził ze "zalewa sie" i trzeba wymienic reduktor
Czy jest to mozliwe?

Żaden serwis opla nie chce sie podjac naprawy bo nie ma o tym pojecia każa udac sie do miejsca gdzie było zakupione auto czyli do Niemczech

Dodam jeszcze ze auto ma przejechane 50000km
Jako że ciekawi mnie to silnik Z16YNG to silnik 8 zaworowy czy 16 zaworowy?
tigercng
Moderator

Zalewać się może parownik przy LPG, jak membrany są sparciałe i puszczają płyn chłodzący do komory parownika. W CNG to raczej wykluczone - nie ma membran z gumy, a płyn chodzący zapobiega jedynie zamarzaniu reduktora i nie służy odparowaniu paliwa. Poza tym parownik LPG się regeneruje (wymienia membrany i uszczelki) a nie zaraz wymienia cały.

Niestety, nie znam nikogo z Twoich okolic, ale do Frankfurtu masz zaledwie 150 km. Robiłem kiedyś tę bezpłatną akcję serwisową w Autohaus Heine tam właśnie. Namiary masz tutaj: http://www.opel-heine.de/
Skontaktuj się z panem Carl, to szef serwisu z tej firmy, i umów na wizytę. Musi dzwonić ktoś znający niemiecki, bo tam nikt nie zna angielskiego niestety. Przy okazji zatankujesz na samoobsługowej stacji CNG.
BTW, mają tam jeszcze zasięg nasze telefony komórkowe, także nie trzeba płacić za roaming.

Jak chcesz koniecznie w Polsce, to polecam Auto-Łomianki na przedmieściu Warszawy lub Obręcki Kielce. Masz jednak dwa razy taką drogę dojazdu, jak do Frankfurtu.

Z16YNG to silnik 16. zaworowy.
Misiu15go

W poniedziałek auto jedzie do jakiejs firmy z Kielc na sprawdzenie błedow na komputerze o dalszej sytuacji poinformuje na forum
Bardzo dziekuje za pomoc koledze tigercng

Czy ktoś wie czy Opel Combo posiada seryjnie montowane wygłuszenie maski poniewaz mój tego nie posiada a auto nie wyglada na bite
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
Misiu15go

Chciałbym sie jeszcze dowiedziec czy te instalacje w samochodach sa kłopotliwe w uzytkowaniu i czesto sie psuja czy sa raczej bezproblemowe?
co jaki okres przebiegu nalezy dokonywac regulacji instalacji?
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
tigercng
Moderator

Misiu15go pisze:Chciałbym sie jeszcze dowiedziec czy te instalacje w samochodach sa kłopotliwe w użytkowaniu i czesto sie psuja czy sa raczej bezproblemowe?
co jaki okres przebiegu nalezy dokonywac regulacji instalacji?
Piszę w oparciu o doświadczenia ze swoją Zafirą, która ma ten sam silnik gazowy Z16YNG i instalację CNG co Combo. Przez rok czasu przejechałem 27 tys. km i jedyny problem związany z CNG który napotkałem, to uszkodzona cewka elektrozaworu na butli (170 zł). Innych problemów związanych czy nie związanych z CNG nie miałem. Samochód chodzi jak zegarek, niezależnie do temperatury czy innych warunków.
Zasada bezawaryjnego działania auta jest prosta - omijamy z daleka różnych amatorów, którym się wydaje, że się znają na autogazie. Korzystamy tylko z poleconych i sprawdzonych warsztatów, co do fachowości których mamy pełne zaufanie. Nie daj się zwieść szklanymi ścianami nowego autoryzowanego serwisu Opla w (...). Ponieważ w Polsce fabryczne instalacje CNG to jeszcze nowość, brak jest doświadczonych serwisów. Stawia to potencjalnym specjalistom wymagania dużej wiedzy teoretycznej o instalacjach CNG i wysokiej kultury technicznej. Tutaj nie da się niczego naprawić metodą na oko "A jak instalowałem LPG w Passacie, to był podobny problem" - vide diagnoza którą dostałeś, że "zalewa się reduktor".
Zafira CNG i Combo CNG podlegają pod bezpłatne akcje serwisowe Opla, na wykonanie których umawiamy się w jednym z niemieckich autoryzowanych serwisów Opla mających uprawnienia do CNG. Byłem i uwierzcie mi, warto.

Jedną z najważniejszych zalet instalacji fabrycznych, a według mnie najważniejszą, jest to, że taka instalacja nie wymaga żadnych dodatkowych regulacji podczas eksploatacji.

Moja Zafira nie miała wygłuszki pod maską (ale nie kupiłem nówki). Wygłuszkę i osłonę pod silnikiem zamontowałem już w Polsce. Jest odczuwalnie ciszej. Uwaga, nie każda osłona pod silnik reklamowana jako Astra/Zafira bedzie pasować. Wybierz taką z przetłoczeniami na kanały chłodzące przednie tarcze hamulcowe.
Misiu15go

Sprawa rozwija sie dalej mianowicie auto pojechało na program ktory wykazał za duze cisnienie podawania gazu na wtryski powinno byc około 1bara a było ponad 7 barow
Prawdopodobnie wina reduktora(stwierdził to juz 2 warsztat)
Został zamontowany zestaw naprawczy reduktora zostały wymienione membrany jednak sprezyna w zestawie naprawczym miała inne zageszczenie zwoi i pozostała stara spręzyna
Jednak po "regeneracji" reduktora nic sie nie zmieniło
Czy wymiana reduktora na nowy (koszt 1000zł) rozwiaze problem?
Jakie jeszcze moga byc przyczyny za duzego ciśnienia gazu
Prosze o jakiekolwiek podpowiedzi zostana one sprawdzone
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
tigercng
Moderator

Czy wymieniłeś wtryskiwacz ? Jaki jest efekt ?
Specyfikacja Opla OSV podaje cisnienie wyjściowe 8 bar.
Co to za warsztat powiedział Tobie, że powinno być 1 bar?

Odwiedź jeszcze kilku takich "fachowców", a Twój samochód nie będzie się już nadawał do żadnej naprawy.
shenn
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG

Post autor: shenn »

Może coś więcej o tych bezpłatnych akcjach serwisowych Opli CNG
Opel Zafira 1,6 CNG
Misiu15go

tigercng pisze:Czy wymieniłeś wtryskiwacz ? Jaki jest efekt ?
Specyfikacja Opla OSV podaje cisnienie wyjściowe 8 bar.
Co to za warsztat powiedział Tobie, że powinno być 1 bar?

Odwiedź jeszcze kilku takich "fachowców", a Twój samochód nie będzie się już nadawał do żadnej naprawy.
Wtryskiwacze nie zostały wymienione bo podobno sa dobre, zalewanie sie jednego cylindra jest spowodowane zbyt wysokim ciśnieniem przez co wtryskiwacz sie nie domyka, tak stwierdził pan "fachowiec"
Ćiśnienie podawania gazu na wtryski wynosi około 7 barow a "fachowiec" powiedział ze ma byc koło 1 bara, nie wiem z kad wzioł taka informacje
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
tigercng
Moderator

Wiadomo skąd - w LPG jest 1 bar.

Chyba się załamię nerwowo i wypiszę na dłuższy czas z tego forum. Najpierw smalcu "demontuje butle do legalizacji" gdzie rozwalili mu zawór, teraz Misiu "regeneruje reduktor".
Czemu wszyscy uparliście się psuć swoje samochody u "fachowców" ? Może macie za dużo kasy ? Chętnie podam numer swojego konta ;-)

shenn, o akcji napiszę w temacie Zafira.
Misiu15go

tigercng pisze:Wiadomo skąd - w LPG jest 1 bar.

Chyba się załamię nerwowo i wypiszę na dłuższy czas z tego forum. Najpierw smalcu "demontuje butle do legalizacji" gdzie rozwalili mu zawór, teraz Misiu "regeneruje reduktor".
Czemu wszyscy uparliście się psuć swoje samochody u "fachowców" ? Może macie za dużo kasy ? Chętnie podam numer swojego konta ;-)

shenn, o akcji napiszę w temacie Zafira.
Czy kolega wie może jaki jest dokładnie typ tych wtryskiwaczy, jakis numer katalogowy?
Gdzie mozna takowe zakupic
Bardzo był bym wdzieczny za te informacje
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”