Misiu15go pisze:Chciałbym sie jeszcze dowiedziec czy te instalacje w samochodach sa kłopotliwe w użytkowaniu i czesto sie psuja czy sa raczej bezproblemowe?
co jaki okres przebiegu nalezy dokonywac regulacji instalacji?
Piszę w oparciu o doświadczenia ze swoją Zafirą, która ma ten sam silnik gazowy Z16YNG i instalację CNG co Combo. Przez rok czasu przejechałem 27 tys. km i jedyny problem związany z CNG który napotkałem, to uszkodzona cewka elektrozaworu na butli (170 zł). Innych problemów związanych czy nie związanych z CNG nie miałem. Samochód chodzi jak zegarek, niezależnie do temperatury czy innych warunków.
Zasada bezawaryjnego działania auta jest prosta - omijamy z daleka różnych amatorów, którym się wydaje, że się znają na autogazie. Korzystamy tylko z poleconych i sprawdzonych warsztatów, co do fachowości których mamy pełne zaufanie. Nie daj się zwieść szklanymi ścianami nowego autoryzowanego serwisu Opla w (...). Ponieważ w Polsce fabryczne instalacje CNG to jeszcze nowość, brak jest doświadczonych serwisów. Stawia to potencjalnym specjalistom wymagania dużej wiedzy teoretycznej o instalacjach CNG i wysokiej kultury technicznej. Tutaj nie da się niczego naprawić metodą na oko "A jak instalowałem LPG w Passacie, to był podobny problem" - vide diagnoza którą dostałeś, że "zalewa się reduktor".
Zafira CNG i Combo CNG podlegają pod bezpłatne akcje serwisowe Opla, na wykonanie których umawiamy się w jednym z niemieckich autoryzowanych serwisów Opla mających uprawnienia do CNG. Byłem i uwierzcie mi, warto.
Jedną z najważniejszych zalet instalacji fabrycznych, a według mnie najważniejszą, jest to, że taka instalacja nie wymaga żadnych dodatkowych regulacji podczas eksploatacji.
Moja Zafira nie miała wygłuszki pod maską (ale nie kupiłem nówki). Wygłuszkę i osłonę pod silnikiem zamontowałem już w Polsce. Jest odczuwalnie ciszej. Uwaga, nie każda osłona pod silnik reklamowana jako Astra/Zafira bedzie pasować. Wybierz taką z przetłoczeniami na kanały chłodzące przednie tarcze hamulcowe.