Wentylator na chłodnicy wody załącza się nawet przy -12
-
amedo
- CNG car: Zafira A CNG 2001, Vivaro CNG
Wentylator na chłodnicy wody załącza się nawet przy -12
Czy ktoś zna rozwiązanie problemu.
Zafira A Z16YNG 2001,
Czujnik temperatury który steruje pracą wentylatora wymieniony na nowy - nie pomogło.
Gdy załącza się wentylator w większości przypadków pojawia się kontrolka (żółta z wentylatorkiem) .
Wentylator załącza się na postoju na zimnym silniku i wyłączonym silniku przy kluczyku ustawionym na pozycji pierwszej, ale też podczas normalnej jazdy zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku.
Nie jest to spowodowane nierównościami dróg (mam na myśli uszkodzony przewód który by zwierał co jakiś czas).
Komputer nie wskazuje żadnych defektów.
Częstotliwości załączeń nieregularne, długości załączeń różne.
Ogólnie oprócz przygasania świateł i niepotrzebnego schładzania zimnego silnika nie ma innych negatywnych skutków ale wolałbym to naprawić.
Jakieś pomysły ?
Zafira A Z16YNG 2001,
Czujnik temperatury który steruje pracą wentylatora wymieniony na nowy - nie pomogło.
Gdy załącza się wentylator w większości przypadków pojawia się kontrolka (żółta z wentylatorkiem) .
Wentylator załącza się na postoju na zimnym silniku i wyłączonym silniku przy kluczyku ustawionym na pozycji pierwszej, ale też podczas normalnej jazdy zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku.
Nie jest to spowodowane nierównościami dróg (mam na myśli uszkodzony przewód który by zwierał co jakiś czas).
Komputer nie wskazuje żadnych defektów.
Częstotliwości załączeń nieregularne, długości załączeń różne.
Ogólnie oprócz przygasania świateł i niepotrzebnego schładzania zimnego silnika nie ma innych negatywnych skutków ale wolałbym to naprawić.
Jakieś pomysły ?
-
Cichy
- CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.
Panowie możecie mi wytłumaczyć to, że w oplu tak jak w zafirze czy astrze cng jest jeden wentylator. Co się za tym kryje? Bo jak rozglądam się w necie to jest jakaś rzadkość. I albo to jest stosowane w ostatnich(młodszych)rocznikach albo w tych modelach tylko?
Jak to się ma do chłodzenia klimy? Gdzieś tam wyczytałem, ze wentylator ma 3 biegi. Jak sprawdzić poprawność działania na każdym biegu?
Jak to się ma do chłodzenia klimy? Gdzieś tam wyczytałem, ze wentylator ma 3 biegi. Jak sprawdzić poprawność działania na każdym biegu?
- supermajku
- CNG car: swift 4x4 mk2 lpg
-
Cichy
Mam klimę i przed chłodnicą klimy nie ma wentylatora, jest jeden od środka na chłodnicy płynu chłodzącego. I pytam o taką oryginalną wersję układu chłodnic z jednym wentylatorem. Wiem, że takie występują tylko mało i od czego to jest to uzależnione?
supermajku możesz mi powiedzieć czy w tej książce Sam Naprawiam są zawarte momenty dokręcania śrub w silniku Z16XE bo pewnie o Z16YNG to nic nie ma poza tym, że istnieje.
supermajku możesz mi powiedzieć czy w tej książce Sam Naprawiam są zawarte momenty dokręcania śrub w silniku Z16XE bo pewnie o Z16YNG to nic nie ma poza tym, że istnieje.
Ostatnio zmieniony ndz sty 23, 2011 18:30 przez Cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
- supermajku
Ogłaszam wszem i wobec, że jeżeli odblokuje pdf to wkleję całą książkę na forum. W związku z tym, że mam iPlusa, który jest limitowany jak niegdyś Neostrada. to podeślę książkę adminowi aby mógł jakoś ją udostępnić jakkolwiek aby było to w miarę legalne. posiadam wiele książek programów i katalogów do pojazdów. wkrótce na chomiku je umieszczę. książka jest do astry i zafiry.
momenty które znalazłem
Korek oleju z gniazdem TORX 14Nm"
z łbem sześciokątnym 45Nm
filtr oleju: od moment zetknięcia się uszczelki z korpusem silnika 1/2 obrotu, 15Nm
Świece 25 Nm
"osadzić moduł zapłonowy na świecach i dokręcić momentem 8 Nm" ???
tyle z czynności obsługowych dalej szczegóły choć w tabeli jest wyszczególniony silnik CNG ale ma * i że technicznie jest taki jak XE. książka opisuje etapowo momenty dokręcania w Nm i w stopniach etapami
dużo tego jest...
momenty które znalazłem
Korek oleju z gniazdem TORX 14Nm"
z łbem sześciokątnym 45Nm
filtr oleju: od moment zetknięcia się uszczelki z korpusem silnika 1/2 obrotu, 15Nm
Świece 25 Nm
tyle z czynności obsługowych dalej szczegóły choć w tabeli jest wyszczególniony silnik CNG ale ma * i że technicznie jest taki jak XE. książka opisuje etapowo momenty dokręcania w Nm i w stopniach etapami
dużo tego jest...
Lepiej zredukować, niż później żałować.
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Proszę bardzo:
http://cng.auto.pl/pliki/Sam_naprawiam_ ... Zafira.pdf
http://cng.auto.pl/pliki/Sam_naprawiam_ ... Zafira.pdf
-
Cichy
Wielkie dzięki Panowie
Tego potrzebowałem. Ja muszę używać klucza dynamometrycznego bo nigdy wyczucia nie maiłem
Wczoraj na stacji spotkałem Łukasza był również swoją Astrą CNG. Po rozmowie i oględzinach mojego auta powiedział mi, że te terkotanie o którym pisałem swojego czasu na forum to przepustnica. On też tak ma, że jak gwałtownie da gazu to chrobocze. I to nie są zawory.
supermajku czemu dałeś znaki zapytania? Moduł jak zauważyłem przykręcamy śrubami w aluminium i łatwo przekręcić gwint....
supermajku czemu dałeś znaki zapytania? Moduł jak zauważyłem przykręcamy śrubami w aluminium i łatwo przekręcić gwint....
- supermajku