Kupiłem ten samochód bo posiadam już 2 szt. tego sympatycznej wersji ale z silnikami 1.7 DTI, Troszkę z ciekawości i zachęcony przystępną ceną kupiłem Combo z CNG. Samochód zaliczył dzwona, rozbita chłodnica itd. W takim stanie go kupiłem.
Posiłkując się schematami elektrycznymi z Zafiry próbuję łatać instalację elektryczną, lecz napotkałem problem bo jednak są różnice.
Problem pierwszy. Rozbity przekaźnik który przełącza pb/cng. Pozostały resztki obudowy i przewody. Po podłączeniu na krótko słychać cyknięcie elektrozaworu przy reduktorze oraz cyknięcie cewki przy butli. Samochód nie odpala, puste butle, nie ma obecnie szans zatankować.. Na Pb także nie chce zapalić mimo że na wtryski podawane jest paliwo. Tzn. samochód próbuje zapalić jakby na jeden cylinder. Po podaniu bezpośrednio paliwa do wlotu powietrza odpala bez problemu. Więc ewidentnie problem z wtryskami lub raczej ich sterowaniem. Myślę że winny jest tutaj ten przekaźnik a raczej jego brak.
Problem drugi. Od spodu samochodu widzę wtyczkę która ewidentnie była do czegoś podłączona bo jest za czysta, ewentualnie jest to jakieś złącze serwisowe które miało osłonkę która spadła przy kolizji.
Załączam fotki i mam nadzieję ze jakaś dobra dusza co posiada taki samochód coś podpowie.

Po lewej stronie widać przewód do elektrozaworu, potem brazowo-czarny, czarno-czerwony (gdy połączone uruchamiają elektrozawór) oraz niebiesko czarny. Ta czarna resztka plastiku to podstawa przekaźnika który został rozbity.
Pod samochodem przy prawej półosi w połowie jej długości mam takie puste złącze.

Błędy z wtryskiwaczami pojawiają się tylko jak połączę te dwa przewody i załączy się cewka w butli. Gdy je rozłączę na wtryski podawane jest paliwo, błędy znikają a jednak nie pali.
Przepraszam ze tak trochę chaotycznie piszę ale mam nadzieję że ktoś pomoże.
Błędy
P0530 Ogrzewanie awaria czujnika ciœnienia klimatyzacji, wentylacji i klimatyzacji C-009 x
P1232 Pompa paliwa Prêdkoœæ usterka pierwotna x
P1678 wymuszone prze³¹czenie systemu paliwowego x
P1202 Obwód wtryskiwacza otwarty / zwarcie - cylinder # 2
P1203 Obwód wtryskiwacza otwarty / zwarcie - cylinder # 3
P0204 Cylinder 4 wtryskiwacz usterka C-026
P0202 Cylinder 2 wtryskiwacz usterka C-024
P0201 Cylinder 1 wtryskiwacz usterka C-023
Z góry dzięki za wszelką pomoc.