OPEL ASTRA II Caravan 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Re: OPEL ASTRA II Caravan 1.6 CNG

Post autor: Cichy »

Kolego ostatnio na alledrogo jest wysyp jednostek gazowych :lol:
Jakiś miesiąc temu handlarz który sprowadził rozbitą Zafi miał silnik.
Dzwoniłem co prawda nie o silnik a najlepsze jest to że nawet dobrze nie wiedział co kupił.
Ogłoszenie szybko znikło... A teraz znowu jest kolejny silnik, a i jaki przebieg :lol:
Praktycznie nowy fabrycznie.... Pewnie prawda leży gdzieś po środku.
Jednak zawsze można zaryzykować.

Ja tak z innej beczki, nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś ten temat na forum poruszał...
Czy komuś z was udało się zainstalować, lub pasiada hak do przyczepki w swojej Asi?
Nie wiem czy przy tej płycie podłogowej nie potrzeba jakiegoś patentu?
darek.s

Post autor: darek.s »

Stukanie nasiliło sie parę dni temu. Rano byłem u znajomego mechanika i w zasadzie zdecydowałem sie na remont przynajmniej poważna diagnozę. Teraz byłem w sklepie kupić Moto doktora Kleen Flo. Ostatnio rok na nim jeżdziłem i stukanie było małe i tylko przy hamowaniu silnikiem przy obrotach 2000. Po zmianie oleju (Max Live) trzy miechy jeżdziłem bez moto miiesiąc temu dolałem moto K2 co silnik wyraźnie wyciszyło. Akurat w tym sklepie spotkałem właścicielke zakładu obok więc zdecydowałem sie autko przynajmniej osłuchać u nich. Stuki wyraźnie mocniejsze niż rano. Autko zostaje w serwisie bo strach jechać. Dolanie kupionego moto nic nie wyciszyło. Stuki pochodzą gdzieś z góry. Zachodzi obawa, że przestawił sie rozrząd i jest mał kolizja lub ( chyba bardziej prawdopodobne) dostał już takich luzów na sworzniach korbowodowych ( i panewkach), że podnosi mu tłoka za wysoko i też dobija do zaworów. Przy obrotach wyższych klekot sie mocno nasila. Na wolnych kłapie ale diesel ale tak miał juz od początku - teraz ma bardziej. ( na rozrząd pora zrobiłem 85tys od wymiany może ciut więcej). Autko maja mi zdisgnozować i ewentualnie na tyle uruchomić by dojeździć lepszego vczasu do remontu. Wolę w lecie. Jak ktoś ma linka do silnika bardzo proszę
Astra Caravan CNG 2004
Cichy

Nie wiem ile on tam jest warty. Może gość zgodziłby się na zdjęcie głowicy w przypadku konkretnego kupca.

http://allegro.pl/silnik-opel-zafira-b- ... 20612.html

Posiada ktoś hak w Astrze?
darek.s

Posta pisałem z tego warsztatu czekając na trasport ( w autku były zakupy i moje narzedzia). Właściciel zdaje się rozsądnie gadać. Dzwonie/mailuje do sprzedającego. Oczywiście silnik z Zafii podejdzie do Asii :?: Jakiś czas temu miałem ofertę na zwykła benzynę za połowę ceny i to w mojej miejscowości. Ale przeróbka chyba nie wchodzi w grę ( wymiana głowicy osprzętu może nawet tłoków - a moje roz....one :x )
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Cichy pisze:Kolego ostatnio na alledrogo jest wysyp jednostek gazowych :lol:
Jakiś miesiąc temu handlarz który sprowadził rozbitą Zafi miał silnik.
Dzwoniłem co prawda nie o silnik a najlepsze jest to że nawet dobrze nie wiedział co kupił.
Ogłoszenie szybko znikło... A teraz znowu jest kolejny silnik, a i jaki przebieg :lol:
Praktycznie nowy fabrycznie.... Pewnie prawda leży gdzieś po środku.
Dzwoniłem. Wersja jest taka, ze gościu sprowadził dla siebie rozbita Zafii z 2007 roku z CNG. Ponieważ nie ma stacji wymontował i załozył inny silnik razem ze skrzynią ( skrzynia tez była uszkodzona) I do tej pory tą Zafii ma dla siebie. Prowadzi tez warsztat samochodowy. Czy ten gościu do którego dzwoniłeś pierwszy raz to nie był przypadkiem ten sam co teraz ( lub jego kolega). Uświadomiłeś go co to jest i ,że rzadkie to chce wykorzystać. I ile wtedy chciał za ten silnik?? Albo pierwsze ogłoszenie zostało odkupione i teraz wystawione z zyskiem. Pierwsza wersja prawdopodobniejsza i wtedy to się nawet trzyma kupy.
Astra Caravan CNG 2004
Cichy

Raczej nie jest to ten sam silnik. Tamten miał 120tyś i to było z zafiry 05r. Cena była 1800zł.
Tu masz link z archiwum allegro. 16 marca się aukcja zakończyła.
http://allegro.pl/zafira-astra-1-6-16-z ... 13930.html
Widać po wyglądzie, że bardziej styrany.
W obu przypadkach cena za goły słupek.
A co do modeli to zafira i astra mają te same silniki i prawie identyczne instalacje.
Ta sama płyta podłogowa.
Ten silnik z 2007r. wygląda identycznie jak mój.
Może niech gość poda oznaczenie silnika, czy jest to Z16YNG.
Chyba sam słupek nie będzie się różnił, niech się wypowiedzą koledzy pozostali.
darek.s

Rozumiem, że fakt iż ten silnik pochodzi z Zafii B nic tu nie zmienia.Poprosiłem o dokładniejsze zdjęcia nr silnika ( tabliczki). Są na aukcji ale nie da razy odczytać. Pozdrawiam. Dzisiaj sie może dowiem co z moim. Jeśli dałoby się go na tyle uruchomić, ze pokona trase tam i z powrotem to byłoby dobrze. Nie za bardzo mam czym tam jechać...
Edit: Przed chwilą rozmawiałem z warsztatem gdzie jest auto na temat przekładki. Ostrzegł mnie, ze silnik musi być identyczny. Mieli kilka razy przypadek gdzie klient kupił rzekomo identyczny silnik, ale de facto był młodszy i posiadał jakiś czujnik więcej wiec nie pasował wiązka komputer itp. Jak sie o tym upewnić. Ten silnik jak by nie było jest cztery lata młodszy i z wyższego modelu. Może "lepszy" jednak okazałby sie ten starszy silnik tzn bardziej pasujący.
Edit: Starszego już nie ma. Sam już nie wiem. Znajomy mechanik mówi, żeby zrobić remont. Zawsze kupuje kota w worku. A tu wymienia to co niezbędne czyli na pewno sworznie i zużyte panewki może pierścienie...I dostaje na to gwarancje. A drugi silnik oprócz kosztów jego przywiezienia ( niestety na drugim końcu Polski) wymaga jeszcze kosztów jego przekładki czasami uszczelnienia. Bądż tu mądry :shock:
Astra Caravan CNG 2004
Cichy

No ok, wymiana pierścieni i panewek to nie jest pełny remont. Tylko podleczenie pacjenta.
Jak wygląda u Ciebie głowica? Co z tłokami?
Z tego co mi wiadomo, ecotec posiada specyficze tłoki.
Jeśli są w kiepskim stanie to wymiana pierścieni wiele nie pomoze...
Normalny remont to regeneracja głowicy(gniazda, szklanki, próba ciśnieniowa, zawory)
wymiana tłoków z pierscieniami i sworzniami, nie wiadomo jak tuleje cylindryczne wyglądają u Ciebie. Oraz jak wygląda wał. Zrobienie pełnego remontu w raz z tłokami w tym silniku to raczej bardzo duże pienądze. Dlatego uzywany silnik w dobrym stanie wyjdzie przy takim remoncie tanio... Gdyby pasował i był w dobrym stanie to jest to najlepsze rozwiązanie...

Zawsze może Ci gość wysłać silnik kurierem na palecie.(może opuści z ceny na kuriera)

Ale tak jak napisałeś kupujesz z dużym ryzykiem. Dlatego ja Cię nie namawiam.
To jest moje zdanie i opinia jak ja bym postąpił gdybym miał taki problem.
Decyzja należy do Ciebie.
darek.s

Silniki mi do tej pory oleju nie bierze. Mocy też ma sporo. Dlatego zastanawiam się nad wymiana sworzni i panewek. Możę pierścieni. Prawda dopiero wyjdzie po rozebraniu silnika i od dołu i od góry. A ryzyko jest zawsze. jak mawiają "no risk no fun" :D . Ale akurat w tym przypadku wolałbym prostsza sytuację :? . No i pzasadnicze pytanie na którą odpowiedź może miueć chyba tylko Opel. Czy nie było na tyle dużych modyfikacji, żę ten nowszy silnik nie spasuje ( czujniki wiązki itp) Moje auto brało udział w akcji wiązke ma zatem z 2008 roku. Jerzu mam je już 5 lat :shock: . Kiedy :o :shock:
Swoja drogąs to mam odnowiony lakier ( wjechało na mnie paru ludzi - należało skorzystać z ubezpieczeń) butla legalizowana rok temu ( próba ciśnieniowa) to i zapasowy silnik czemu nie :wink: :!: . Za samącewke kiedyś płaciłem 400zł. Za szklanki 500. Skarbonka.
Astra Caravan CNG 2004
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Silnik powinien być taki sam, czyli Z16YNG, ale nie ma zupełnie znaczenia, czy pochodzi z Zafiry A, B, Astry, czy też z Combo. Każdy będzie pasować. Sam jeżdżę Zafirą A na silniku z roku 2005, czyli z Zafiry B. Osprzęt silnika jest przełożony ze starego do nowego.

Stary silnik rozebrałem, przebieg 94 tkm i nie ma tam żadnych luzów na sworzniach tłokowych.
danielsonn
CNG car: Astra 2 1,6 CNG

Post autor: danielsonn »

94tkm - to niewielki przebieg - jaki byl powod wymiany ?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Ech, nie chciałem o tym pisać, bo to moja własna głupota. Pękła chłodnica na spawie (była naprawiana), wyciekł prawie cały płyn. Dolewałem więc wody i jechałem odcinkami po 20 km. Dojechałem, ale następnego dnia już nie odpaliłem silnika.

Rada taka, jak zleci płyn to weź auto na hol i jedź do warsztatu na wymianę chłodnicy. Z pewnością wyjdzie taniej, niż późniejsza wymiana silnika. Sprawdzone :roll:
darek.s

Re: Witam po dłuuuugiej przerwie.

tigercng pisze:Ech, nie chciałem o tym pisać, bo to moja własna głupota. :roll:
darek.s pisze: Mechanik wymienił olej i o*******lił, że żadnych syfów się do silnika nie leje. Niby lepiej ale do kolejnych upałów ( czyli pół roku) Teraz dolałem do silnika kolejny "syf" tzn motor life.
Jak widać błedy popełniamy wszyscy niektórzy :roll: nawet sa recydywistami :P
Dzwoniłem do Czakramu i rozmawiałem ze znajomym. opowiadając mu co się dzieje. Stwierdził, że "moto doktor" to leczenie syfa pudrem i najprawdopodobniej zatkałem szklanki... :? . Zadzwoniłem do serwisu gdzie było auto i kazałem wymienić olej i filtr. Dodatkowo zmierzyli mi sprężanie ( od 12 do 14 - norma) rozrząd i luzy na korbowodach ( na tyle na ile byli w stanie przez otwory na świece - wyczuwalnych nie stwierdzili). Przy powrocie stukał mniej przypominało to suche serie z KM. Ale przy minimalnym gazie te serie ustawały na chwilkę ( ułamki sekund) i było cicho. Cała ta panika troche mnie kosztowała :cry: . W weekend ma mnie odwiedzić ten znajomy z Czakramu i coś zdiagnozować. Są nawet skłonni podjąć sie remontu. zaraz sprawdzam maila co z tym silnikiem...
Z rozmowy wiedziałem, że silnik po wypadku. mam teraz dokładne zdjęcia i widzę, połamane zaczepy i nie tylko...
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Dalej klekocze nieco mniej i raczej są to szklanki. Mam nadzieje, że napełnią się nowym olejem z czasem bo na razie zrobiłem tylko 40km. Jak sobie przypominam podobny klekot miałem 15 lat temu w Cinquecento. Wtedy szklanki starły mi się pod 2mm i do wymiany był także wałek rozrządu. A moto syfka nie wlewałem :x .
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Zdjęcia tego motorka z przebiegiem 21kKm... https://picasaweb.google.com/1052986621 ... 6LCKnfi2UA
Astra Caravan CNG 2004
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”