OPEL ASTRA II Caravan 1.6 CNG
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
To raczej podejrzewam klasyczne zatkanie wtryskiwacza CNG. Czy na benzynie pali prawidłowo?
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kufelcng
- CNG car: Opel Astra II Caravan 1.6 CNG
Na benzynie zachowuje się tak samo.tigercng pisze:To raczej podejrzewam klasyczne zatkanie wtryskiwacza CNG. Czy na benzynie pali prawidłowo?
W ASO Opla wstawili inny komputer i było wszystko w porządku. Zaraz poczytam Twoje wątki.bartekk pisze:Ale to nie wina komputera tylko masz ten sam problem co ja, czyli wypadanie zapłonów. Nie ruszaj komputera tylko przeczytaj moje wątki.
Dzięki za wskazówki.
Zbiorę tutaj wszystko co się działo:
Po rozgrzaniu silnika tracił czasem moc, to było nieregularnie ale coraz częściej. Chciałem coś z tym zrobić. ASO Opla jest szóstym warsztatem w którym szukają przyczyny. Zmieniana była cewka zapłonowa, świece, czujnik położenia wału. Nic nie pomagało. W warsztatach samochód był testowany tylko na benzynie. Nie włączali gazu. "Prześwietlili" instalację elektryczną i na 99,9% byli pewni że to komputer. W ASO Opla powiedzieli mi, że podstawili nowy komputer i samochód działa dobrze, więc są na 100% pewni, że to jest powód. Nowy komputer kosztuje u nich 4000 zł. Wczoraj znalazłem na Allegro warsztat, który zajmuje się regeneracją komputerów. Dzwoniłem i właściciel powiedział, że to jest typowa usterka i że mi to naprawią. Wymontowałem komputer i dzisiaj wysyłam. Dostanę go z powrotem po weekendzie. Mam nadzieję, że to pomoże.
Aha, w błędach było: "brak napięcia zapłonu na 1 cylindrze". Świeca po wymontowaniu czarna i mokra, ale to że nie ma mocy czuć wyraźnie podczas jazdy.
Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2010 08:44 przez kufelcng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Zwróć im uwagę, że silnik to Z16YNG, żeby Ci czasem nie wgrali oprogramowania od Z16XE.kufelcng pisze:Wczoraj znalazłem na Allegro warsztat, który zajmuje się regeneracją komputerów.
Ciekawe, nikt z nas nie miał nigdy problemów z uszkodzonym sterownikiem, więc jakim cudem jest to "typowa usterka".kufelcng pisze:Dzwoniłem i właściciel powiedział, że to jest typowa usterka i że mi to naprawią.
Oczywiście to nie wyklucza całkiem takiej możliwości. Daj znać, czy ta naprawa sterownika coś pomogła.
Pozdrawiam
-
kufelcng
- CNG car: Opel Astra II Caravan 1.6 CNG
Dam znać,
Na allegro w opisie aukcji znalazłem też, że to typowa: "Objawy uszkodzenia sterownika (typowe):". Nie chcę podawać tu linka, bo nie wiem czy ta naprawa pomoże. Kto chce, to sobie i tak teraz znajdzie. Nie jest to związane z CNG.
Jeśli pomoże to dam namiary na ten warsztat.
Oczywiście mówiłem, że to silnik Z16YNG.
Na allegro w opisie aukcji znalazłem też, że to typowa: "Objawy uszkodzenia sterownika (typowe):". Nie chcę podawać tu linka, bo nie wiem czy ta naprawa pomoże. Kto chce, to sobie i tak teraz znajdzie. Nie jest to związane z CNG.
Jeśli pomoże to dam namiary na ten warsztat.
Oczywiście mówiłem, że to silnik Z16YNG.
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
A sprawdzałeś sprężanie? Jeśli tak to jaki wynik.
ASO jest bardzo dobre jak masz gwarancje. W tym przypadku aso nie naprawia tylko wymienia, w tych samochodach jest dużo do wymiany, ile ci wymienią zależy tylko od twojego portfela.
Czy na desce rozdzielczej świeci Ci się jakiś błąd? Jeśli tak to jaki i w jaki sposób świeci się dioda z błędem, cały czas czy mruga?
ASO jest bardzo dobre jak masz gwarancje. W tym przypadku aso nie naprawia tylko wymienia, w tych samochodach jest dużo do wymiany, ile ci wymienią zależy tylko od twojego portfela.
Czy na desce rozdzielczej świeci Ci się jakiś błąd? Jeśli tak to jaki i w jaki sposób świeci się dioda z błędem, cały czas czy mruga?
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
...nikt Ci go nie ukradnie za dużo problemów aby znaleść czynną stacje tankowania, a na paliwie przejedzie 150km, złodziej pojedzie autostradą do niemiec i okaże się że ma problem z zatankowaniem, będzie musiał na stacji czekać 45min na swoją kolej. Jesli myślisz o AC to tylko dla własnego komfortu, jeśli rozwalisz samochód to będzie naprawiony z ubezpieczenia.
-
Cichy
- CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.
Ale jest możliwość, że jakiś słabo rozwinięty złodziej.... Nie dojrzy znaczka na tylnej klapie.
Wiem, że są też tacy co dobrze oglądają auta nawet z czujnikiem.... Ale jak taki artysta już zjedzie autem na dziuple to pójdzie na części. Przecież nie odda. W końcu to Polska. Chodzi mi po głowie też założenie ze 2 lub 3 zabezpieczeń typu blokada lewarka od biegów, jakaś złodziejka. W alarmy nie wierzę. W ogóle to astra ma imo w kluczyku? Bo sam nie wiem.
Wiem, że są też tacy co dobrze oglądają auta nawet z czujnikiem.... Ale jak taki artysta już zjedzie autem na dziuple to pójdzie na części. Przecież nie odda. W końcu to Polska. Chodzi mi po głowie też założenie ze 2 lub 3 zabezpieczeń typu blokada lewarka od biegów, jakaś złodziejka. W alarmy nie wierzę. W ogóle to astra ma imo w kluczyku? Bo sam nie wiem.
- AutoKom
- CNG car: opel zafira 2005r
witam.
z tym AC to musisz sie zastanowić, czy potrzebne Ci samo AC (ubezpieczenie w przypadku kolizji), czy AC+KR(ubezpieczenie w przypadku kolizji+ubezpieczenie w przypadku kradzieży).musisz też pamiętać o zniesieniu udziału własnego i amortyzacji, to ważne w przypadku ubiegania sie o odszkodowanie.
acha astra ma immobiliser w kluczyku.
z tym AC to musisz sie zastanowić, czy potrzebne Ci samo AC (ubezpieczenie w przypadku kolizji), czy AC+KR(ubezpieczenie w przypadku kolizji+ubezpieczenie w przypadku kradzieży).musisz też pamiętać o zniesieniu udziału własnego i amortyzacji, to ważne w przypadku ubiegania sie o odszkodowanie.
acha astra ma immobiliser w kluczyku.
AutoKom