OPEL ASTRA CNG - chęć zakupu

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Jakub

OPEL ASTRA CNG - chęć zakupu

Post autor: Jakub »

Witam.
Jestem zielony w tej tematyce mimo czytania różnych informacji tutaj i w magazynach dlatego też przed zakupem chciałbym dowiedzieć sie paru informacji by nie "wpaść" jak śliwka w kompot.
Mimo iż do kupna pozostało mi pare miesięcy to mam na oku ładny samochodzik jak w tytule.
Opel Astra CNG z 1999 roku z fabryczną instalacją. Ogłoszenie jest wystawione przez autokomis czyli prywatnego przedsięborce. Z informacji wynika iż samochód miał pierwszego właściciela, serwisowany w ASO, bezwypadkowy, garażowany. Kraj pochodzenia Niemcy. Stan cacy. Przebieg też mi się podoba.
I tu mam pytania.
1) Słyszałem iż samochody z przed 2003 roku moga nie mieć homologacji na butle. I tu zacytuje fragment z magazynu Auto Świat Poradnik.
"
Jeśli kupujemy używane auto, musimy sprawdzić, czy nie będzie problemu z jego zarejestrowaniem. Jeśli samochód był już rejestrowany w Polsce, nie powinno być większych kłopotów - pod warunkiem że właściciel spełnił wszystkie wymogi formalne, gaz jest "wbity" w dowód rejestracyjny pojazdu, a zbiorniki mają ważną legalizację i przegląd. Jeżeli samochód został niedawno sprowadzony lub wręcz chcemy go kupić za granicą, to lepiej się mieć na baczności. Szczególnie ostrożnie należy podchodzić do aut wyprodukowanych lub wyposażonych w instalację gazową przed 31 grudnia 2003 roku (czyli zanim weszły w życie jednolite europejskie przepisy homologacyjne dotyczące aut zasilanych gazem - regulamin nr 110 Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych). Największym problemem okazują się w nich zbiorniki na gaz, które zwykle nie mają wymaganych oznaczeń, co skutkuje tym, że aby móc ich używać, trzeba by je poddać kompleksowym badaniom obejmującym m. in. próby ciśnieniowe (po zdemontowaniu!!) wykonywanymi przez TDT. Koszt sprawdzenia kilku zbiorników to kilka tysięcy zł. Najprostrszym sposobem zarejestrowania takiego auta jest wymiana butli.
"
Z tego fragmentu wynikałoby iż zakładając iz właścicielem był polak to homologację te butle powinny mieć a jeśli nie czy musiałbym płacić tyle co wyżej napisano czy to tylko odnowienie homologacji czyli kilka stówek?

2) Chcąc kupic to autko na co powinieniem patrzeć prócz "wbitego" gazu w dowód rejestracyjny samochodu.

3) Inne pomocje informacje

4) To mój pierwszy wóz więc nie mam pojecia jak się rozwiązuje kwestie tego iż niezarejestrowanym na siebie samochodem musze jechać do swojego miasta.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc każdemu kto napisze użyteczne informacje.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witam,

Astra z fabrycznym CNG z 1999 to jakaś ściema. Astry CNG były produkowane od 2002 do 2005 roku. Daj sobie spokój z tym egzemplarzem.

1) Porady zasadniczo prawidłowe. Może przesadzili z tymi kilkoma tysiącami złotych za "próbę ciśnieniową".
2) To samo, co w pkt. 1. czyli butle powinny mieć R110.
4) Nie ma problemu. Masz DR, ubezpieczenie, umowę kupna-sprzedaży. Jedziesz tak, jak pożyczonym autem. Polecam jednak zakup w Niemczech, gdyż w Polsce z samochodami dzieją się często cuda (np. licznik kręci się w odwrotną stronę :mrgreen: ).

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakub

Zapomniałem a raczej źle napisałem w swoim poście, że w ogłoszeniu nie ma wspomniane o fabrycznej instalacji. Opieram się na zdjęciach gdzie wlew gazu jest od strony kierowcy (lewa strona wozu) na takiej samej wysokości jak wlew paliwa znajdujący sie po stronie pasażera (prawa strona wozu). Na żadnej fotce nie widać butli mimo iż widać bagażnik. Byćmoże pod dywanikiem leżązym wraz z alufalgami w bagażniku są butle niefabryczne.
Zakładając iż byłaby to fabryczna instalacja w co bardzo wątpisz to rocznik da się sprawdzić w dowodzie rejestracyjnym przecież.

Co do przebiegu to sprawdzić to można w każdym serwisie czy jakis autoryzowany czy może starczy kolega co pracuje w serwisie i przyjechałby ze mną sprawdzić samochód.

Podsumowywując to co już mi wiadomo i czego nie ma napisane w ogłoszeniu to:
- samochód może mieć/nie mieć ważnej legalizacji butli. Ile to kosztuje
- gaz w dowód rejestracyjny powinien być "wbity". Jesli nie to będzie kłopot z takim wozem??
- brak ważnego przeglądu ile kosztuje??
- Jak pisze że pierwszy właściciel i że serwisowany w ASO to nie znaczy wcale że jest zarejestrowany w Polsce tak? Jakie problemy by mnie czekały w takim wypadku by posiąść taki wóz?
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Post autor: Cichy »

Witaj Jakub,

to nie może być oryginalna zabudowa CNG. Mało tego piszesz, że wlew gazu jest z lewej?
Fabrycznie jest razem z wlewem PB. Czyli pod klapką paliwa. Daj jakiś link na ta ofertę,
nikt Ci na pewno nie podkupi :mrgreen: Astra Caravan w CNG bez zaglądania pod spód różni się płytą bagażnika jest jakieś 4/5cm wyższa.
Oraz posiada charakterystyczną końcówkę tłumika. Spłaszczona, wyraźnie owalna.

Ale to, że auto nie jest fabryczne to jeszcze go nie przekreśla.
Możliwe, że instalacja została dołożona kilka lat po zakupie i posiada odpowiednie zbiornik/ki.
Jednak na pewno musi posiadać adnotację w Brief/dowodzie.
I jakieś dokumenty na instalację. Samo 110R na butli nie wystarczy.

Czasem zdarzali się specjaliści rejestrujący CNG jako LPG. Uwierz mi że na stacjach
diagnostycznych nie mają pojęcia o CNG.... A na LPG 10 lat legalizacji butli. Taki kraj :sad:

"Co do przebiegu to sprawdzić to można w każdym serwisie czy jakis autoryzowany czy może starczy kolega co pracuje w serwisie i przyjechałby ze mną sprawdzić samochód."

Starczyć Ci musi kolega. Ponieważ Opel nie posiada centralnej bazy.
Chyba, że ten egzemplarz był serwisowany do końca w jednym ASO do tego wiesz którym
i bezpośrednio zapytasz w tym serwisie. Ale jak to w życiu bywa, często auto serwisowane
jest w autoryzowanym serwisie tylko do końca gwarancji czyli np. 3 lata.
Ostatnio zmieniony ndz sty 13, 2013 03:02 przez Cichy, łącznie zmieniany 2 razy.
Jakub

http://trade4free.eu/pl/offers/opel-ast ... 6b7e191ac9

Wlew po stronie kierowcy.

Ogółem uczepiłem się tego wozu bo najbardziej mi obecnie pasuje. Możliwe że pojawi się inny ale jak na razie nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony pn sty 14, 2013 22:19 przez Jakub, łącznie zmieniany 1 raz.
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Post autor: Cichy »

Jeszcze jedna uwaga, fabryczny CNG był tylko w kombi.
Rozumiem, że głównym kryterium jest cena?
Ja bym się jednak nie pokusił i to nawet w tej cenie.
Ktoś bardzo długo i żmudnie ten samochód picował.
Jest super czyściutki, tylko co z tego jak widać, że jest po dzwonie.
Maska nie jest domalowana od spodu, reflektory widać nowe zamienniki(oryginały po 14 latach tak nie wyglądają).
Brak klimy i pewnie wielu innych, felgi srebrzanką pociągnięte, jakieś dziwne zacieki na dokładce zderzaka. Ale cena atrakcyjna.
Może zamiast Opla, jakiś fiacik z fabrycznym gazem?
Na pewno są tańsze, jednak nie wiem jak się sprawują.
Poniżej 10tyś zł ciężko będzie Ci kupić jakieś sensowne auto z pełno wartościową instalacją CNG.
Jakub

Tych zacieków to nie zauważyłem. No no. Chyba ktos sobie malował starszy wóz. Poza tym na otomoto go już nie ma a był dość długo. Pewnie poszedł w cenie jaką miał czyli 5950zł bo w takiej ostatnio go widziałem na otomoto. Przebieg 107 tyś dlatego pytałem o spr licznika.
Co do limitu cenowego to niestety. Miedzy 8 a 10 tyś nie więcej. :(
Mam jeszcze trochę czasu więc się zorientuję.
Byłbym rad jesli ktoś ma inne portale albo propozycje sprzedaży. Podobno ople nie sa drogie w naprawach co nie oznacza że koniecznie opla musze kupić.
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

tigercng pisze:Polecam jednak zakup w Niemczech, gdyż w Polsce z samochodami dzieją się często cuda (np. licznik kręci się w odwrotną stronę :mrgreen: ).
Nie zawsze tak jest, że z samochodami w Polsce dzieją się cuda. Sam jestem tego przykładem.
Zafira, którą kupiłem była pierwszym i jedynym samochodem używanym, który oglądałem z zamiarem kupna. Poprzedni był "po rodzicach"
Sprzedający:
Pracował w Niemczech.
Kupił auto okazyjnie dla siebie w 2009 gdy o CNG prawie nikt nie słyszał.
Kupując myślał, że wymieni wlew i będzie tankował LPG tak mu w 2009 powiedzieli polcy "gazownicy"
Pół roku zajęła mu rejestracja.
Kupując auto zarejestrowane w Polsce ominęło mnie wile formalności miałem TDT ważne jeszcze rok od zakupu. Kolejne zrobiłem dzięki Veronie. Właściciel sprzedawał auto bo nie miał stacji CNG w pobliżu domu i żona jeździła na benzynie.
W dwa lata przejechałem 40.000km więc oszczędności są spore.
Był mały poblem z elektroniką, który dzięki temu forum i Tigerowi udało się rozwiązać.
Gdynia inwestuje w nowe autobusy CNG więc jedna stacja będzie, a ja pobijam kolejne rekordy. 415km na jednym tankowaniu za 79zł :-)
Nie wyobrażam sobie obecnie jazdy pojazdem na inne paliwo.
Ostatnio zmieniony pt sty 18, 2013 01:14 przez foomi, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazekm3/100km
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Przepraszam że się wtrącę do tego tematu ale pojawiło się kilka interesujących wątków.

Po pierwsze bardzo się ciesze że doceniacie prace TIGERA

Po drugie widzę że szykuje nam sie nowy lider w ecodrivingu, muszę powiedzieć pokonanie 419 km na pełnych zbiornikach to niezły wynik, mi osobiście udało się przejechać 399 km i muszę powiedzieć że naprawdę bardzo się starałem:)

A przechodząc do sedna, jeśli masz do wydania na samochód do 10 tys to może zastanów się na Fiatem Multiplą a nie na samochodzie z dokładaną instalacją w samochodzie który ma zbiorniki w bagażniku.

Tak, wiem że multipla to bardzo brzydki samochód ale ostatnio na naszym spotkaniu użytkowników CNG poruszaliśmy awaryjność samochodów z fabryczną instalacją i prawda jest taka Multipla jest samochodem który jest najmniej awaryjny i tani w naprawie.

Co do samych przebiegów to licz to tak, samochód z CNG za granicą ma przebiegi około 40 tys na rok i to jest jego prawdziwy przebieg a nie to co jest na liczniku.
AdamBialas
CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6

Post autor: AdamBialas »

Bartku , zgadzam się :) Ja Multiplą zatankowaną do pełna przejechałem z Olsztyna przez Płock do Łodzi następnie A1 z Łodzi do Kowala , potem Włocławek i na końcu Toruń , gdzie zatankowałem wciąż mając gaz (co prawda opary ale był) W sumie około 440 km na jednym tankowaniu gazu za około 100 zł :) Ciężko jest mi narzekać na jego wygląd gdy ma wiele innych plusów :)
Jakub

Re: OPEL ASTRA CNG - chęć zakupu

Dzięki za informacje ale na chwilę obecną nie ma Multipli dostępnej np na otomoto w cenie do 10 tyś.
Ciągle szukam.
Na otomoto znalazłem Opla Agilla za 8000 zł tyle że pewnie zniknie do czasu jak zdobędę kasę i będę mógł jechać z kims kto zorientuje sie czy stan techniczny jest ok.
Poza tym patrzę też na to ile będę musiał wydać na AC które jest obowiązkowe. Niestety fundusze ograniczone ale mam nadzieję że znajdę wóz. :)
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jakub,

sugeruję szukać samochodów z fabryczną instalacją CNG. Piszesz o Agilli, a takowa nigdy nie była produkowana w wersji CNG.

Pozdrawiam
Jakub

Wiem. Widać to po zdjęciach że nie ma fabrycznej instalacji.
Problem że żadko pokazują się w sprzedaży samochody z fabryczna instalacją do tej kwoty co ja mogę kupić :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”