głośne zawory
-
danielsonn
- CNG car: Astra 2 1,6 CNG
-
Cichy
- CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.
Jak olej zalejesz np. minerał do tego silnika to odbije się to na kulturze pracy szklanek.
Jest za gęsty, co tam masz zalane wiesz? A dymienie na zimno to różne powody mogą być.
Od tak się nie da zgadnąć. Przynajmniej ja tak zdolny nie jestem
A i Kolega miał wcześniej diesla. Astra to nie diesel. Nawet po 20 tyś olej będzie jasny i na palcach nie zostawi czarnej plamy. Te silniki według instrukcji mają nalot 30tyś lub 2 lata między wymianami... Daje do myślenia.
Jest za gęsty, co tam masz zalane wiesz? A dymienie na zimno to różne powody mogą być.
Od tak się nie da zgadnąć. Przynajmniej ja tak zdolny nie jestem
A i Kolega miał wcześniej diesla. Astra to nie diesel. Nawet po 20 tyś olej będzie jasny i na palcach nie zostawi czarnej plamy. Te silniki według instrukcji mają nalot 30tyś lub 2 lata między wymianami... Daje do myślenia.
Ostatnio zmieniony ndz sty 13, 2013 22:28 przez Cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielsonn
-
danielsonn
-
danielsonn
po wnikliwych obserwacjach powastaly wnioski:
- klekocze głównie zaraz po odpaleniu przed rozgrzaniem silnika i na wolnych obrotach
- smierdzi palonym czyms tylko po odpaleniu jak jest zimny silnik pozniej jest bezwonny
- nie ma problemu z ruszaniem na wolnych obrotach
Pytanie czy tak ma byc czy jednak trzeba reagowac ?
- klekocze głównie zaraz po odpaleniu przed rozgrzaniem silnika i na wolnych obrotach
- smierdzi palonym czyms tylko po odpaleniu jak jest zimny silnik pozniej jest bezwonny
- nie ma problemu z ruszaniem na wolnych obrotach
Pytanie czy tak ma byc czy jednak trzeba reagowac ?
Ostatnio zmieniony pt sty 18, 2013 20:47 przez danielsonn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Cichy
- CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.
Musisz się z kimś ustawić na stacji CNG. Czy to z właścicielem Zosi czy Asi:)
I porównajcie sobie pracę silnika. Bo może masz odgłosy w normie.
Z zapachem to na razie się wstrzymaj, będziesz silnik rozbierał jak już znajdzie się jakiś powód?
Pytanie dla ogarniętych, pomiar kompresji w naszych silnikach wykonujemy po nagrzaniu do temperatury roboczej?
(Ryzykując trochę, przy wykręcaniu świec, wkręcamy jak ostygnie). Czy na zimnym jak w Dieslu?
Bo się pogubiłem które pomiary są wiarygodne?
I porównajcie sobie pracę silnika. Bo może masz odgłosy w normie.
Z zapachem to na razie się wstrzymaj, będziesz silnik rozbierał jak już znajdzie się jakiś powód?
Pytanie dla ogarniętych, pomiar kompresji w naszych silnikach wykonujemy po nagrzaniu do temperatury roboczej?
(Ryzykując trochę, przy wykręcaniu świec, wkręcamy jak ostygnie). Czy na zimnym jak w Dieslu?
Bo się pogubiłem które pomiary są wiarygodne?
Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2013 23:41 przez Cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielsonn
-
danielsonn
-
danielsonn
-
dimi
- CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep
Re: głośne zawory
Witam
Zakupiłem w styczniu zafire 2004 i w książce serwisowej od pierwszego serwisu ma lane 10w40 z tego co widzę to półsyntetyczny olej , jak ją zakupiłem byłem w ASO i pani mi potwierdziła przebieg 110tyś km i wszystkie wymiany , nie zwróciłem uwagi zapytać o olej. Dziwne dlaczego nie lany był syntetyk.
Co sądzicie o tym ?
Zakupiłem w styczniu zafire 2004 i w książce serwisowej od pierwszego serwisu ma lane 10w40 z tego co widzę to półsyntetyczny olej , jak ją zakupiłem byłem w ASO i pani mi potwierdziła przebieg 110tyś km i wszystkie wymiany , nie zwróciłem uwagi zapytać o olej. Dziwne dlaczego nie lany był syntetyk.
Co sądzicie o tym ?
-
dimi
- CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep
Re: głośne zawory
Stwierdziełm że zaleje taki olej jaki jest w ksiązce servisowej 10w40 Castrola
Re: Finish
...szkoda, ze nie przeczytałem tego wątku w czasie jego powstawania. Wymiana panewek korbowodowych prawdopodobnie uratowała by mi silnik. A może przeczytałem ale na wymianę panewek się nie zdecydowałem licząc na "nowy" silnik ( kto wszystko spamietakefasps pisze:Kończąc temat napiszę kilka słów
Bardzo chciałem wymienić hydrauliczne regulatory czyli popychacze. Nawet je kupiłem i zostawiłem auto w ASO Opel (Sady) ale o dziwo okazało się że oni nie mają ochoty ich wymienić bo wedle ich opinii moje stuczki wcale nie były spowodowane popychaczami ale typową sprawą dla - i tu nie wiem czy dla tego silnika czy Opla - takiego przebiegu sytuacją w które pojawia się luzik na sworzniu tłokowym. Powiedzieli że naprawa jest ekonomicznie nie uzasadniona i można z tym jeździć bez obaw. Staram się w to wierzyć bo zrezygnowali z zarobku.
Widzę że sama wymiana panewek już dużo pomogła. Drobny dziwny dźwięk który pojawia się kiedy zaczynam intensywnie przyspieczać powyżej 100km/h muszę akceptować.
Teraz tylko prosić sprzedawcę popychaczy aby przyjał zwrot towaru:-)
Astra Caravan CNG 2004