Problem z pracą silnika i odpalaniem na gazie

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Rodzyn pisze:Witam. W mojej zafirze od pewnego czasu podczas jazdy po miescie jak stoje w korku w pewnym momencie silnik zaczyna nierowno pracowac nie ma wogole mocy wyglada to tak jakby pracowal na 2 albo 3 garach i jak sie jedzie to tak dziwnie przerywa. W trasie tego niema. Na komputerze u mechanika wyskoczyla cewka ale wymiana nic nie dala wymienialem tez swiece i nic. Czy ktos mial podobny problem moze? Oczywiscie pali sie check silnika.
Witaj. Ja jak na razie nie zauważyłem w swojej Zafirce podobnego problemu. Śmiga bez problemu. Mario.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
Rodzyn
CNG car: Zafira A 2005

Post autor: Rodzyn »

Mam pytanie czy wie ktoś z Was moze czy da rade przeprogramowac sterownik silnika z 1.6 benzyny bez gazu na 1.6 cng?
Rodzyn

Czy mial ktos taki problem ze jego zafira odpalala na gazie, chodzila rowna minute i potem gasla a nie przelaczala sie na benzyne( na benzynie ten objaw nie wystepuje)? jak podczas jazdy na benzynie przelaczy sie na gaz to samochod wogole nie podaje gazu (obroty caly czas spadaja i samochod ani nie przyspiesza ani nie da rady nawet utrzymac predkosci) tak jakby wogole tego gazu nie dostawal i nie da sie jechac. Czy ktos mial podobny problem u siebie? Na benzynie wszystko ok.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Rodzyn, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

Filtr? zawór? instalacja el.?
Lepiej zredukować, niż później żałować.
Rodzyn

Re: Problem z pracą silnika i odpalaniem na gazie

BIGMARIO pisze:
Rodzyn pisze:Witam. W mojej zafirze od pewnego czasu podczas jazdy po miescie jak stoje w korku w pewnym momencie silnik zaczyna nierowno pracowac nie ma wogole mocy wyglada to tak jakby pracowal na 2 albo 3 garach i jak sie jedzie to tak dziwnie przerywa. W trasie tego niema. Na komputerze u mechanika wyskoczyla cewka ale wymiana nic nie dala wymienialem tez swiece i nic. Czy ktos mial podobny problem moze? Oczywiscie pali sie check silnika.
Witaj. Ja jak na razie nie zauważyłem w swojej Zafirce podobnego problemu. Śmiga bez problemu. Mario.
W moim przypadku to był akurat komputer silnika.

Oraz mam pytanie jaka czesc odpowiada za przelaczanie z gazu na benzyne? Chodzi o to ze jak teraz sie gaz skonczyl to rowniez sie nie przelacza na benzyne tylko gasnie wiec moze jest to tego wina?
Ostatnio zmieniony śr paź 12, 2011 22:20 przez Rodzyn, łącznie zmieniany 1 raz.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Siema Rodzyn, zapytam się swoich magików z serwisu może się czegoś dowiem to dam znać :!:
MARIO72
Obrazek
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Re: Problem z pracą silnika i odpalaniem na gazie

Post autor: Paweł K Rzeszów »

Oraz mam pytanie jaka czesc odpowiada za przelaczanie z gazu na benzyne? Chodzi o to ze jak teraz sie gaz skonczyl to rowniez sie nie przelacza na benzyne tylko gasnie wiec moze jest to tego wina?
Witam Rodzyn ... Przeglądałem twoje posty i nic się nie dowiedziałem o twojej zafirce , tylko tyle że Zafira A z 05 r. Więc możemy wróżyć że powinieneś mieć reduktor landi renzo który mam i ja i tez tigercng ( po zmianie) . W mojej zafrze przełączanie jest ręczne( i tak powinno być w twojej ) - czyli jedziemy do końca na gazie ... jak nie ma gazu to przełącznik na benzin i tyle ... i powiem od siebie że bardzo mnie to cieszy że tak jest, bo pomaga nie tylko w użytkowaniu ale i też w serwisie
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”