Kiedy jazda na gazie lub benzynie.

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
1wiatr
CNG car: Zafira CNG

Kiedy jazda na gazie lub benzynie.

Post autor: 1wiatr »

Jako że dopiero zaczynam "loty" moim autem, mam dylemat bo nie wiem w danej chwili czy silnik pracuje na gazie czy benzynie. Przełącznik jest po przełączeniu zawsze w takim samym położeniu, a gdy obydwa systemy są napompowane do pełna to jak rozróżnić? :shock: Moje auto to ZafiraA.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Przełącznik masz na konsoli przy klimatyzacji?
U mnie jak jade na PB to świeci się żółta lampka na tym przycisku. Może ta lampka Ci się przepaliła?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Zafiry z reduktorem AFS (2003 i starsze) pracują zawsze w zależności od stanu przełacznika benzyna/gaz, z symbolem dystrybutora. Zgodnie ze stanem tego przełącznika zapala się i gaśnie żółta dioda w nim umieszczona. Jeśli wyczerpuje się CNG, trzeba przełaczyć ręcznie na benzynę. Szcześliwie moment wyczerpywania się jest dosyć łagodny (samochód robi się stopniowo coraz słabszy), dodatkowo jest sygnalizowany wcześniej wskaźnikiem rezerwy, i nie przeszkadza to w jeździe.

Zafiry z reduktorem Landi-Renzo (2004 i młodsze), mają już automatykę przełaczania. Jeśli wyczerpuje się CNG, samochód przełączy się sam na benzynę (zapala się żółta dioda światłem pulsującym), a po dopompowaniu CNG wróci z powrotem na gaz (zgaśnie żółta dioda). Oprócz tego, jeśli mamy zapas CNG, zawsze można wymusić przełącznikiem przejście na zasilanie benzyną (żółta dioda zapala się na stałe).
Jeżeli po wyczerpaniu CNG samochód przełączy się sam na benzynę (zapali się żółta dioda światłem pulsującym), a następnie wyłączymy silnik, konieczne jest ręczne przełączenie na benzynę przyciskiem. Inaczej silnik będzie usiłował zapalić na CNG, co się nie uda.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn kwie 19, 2010 10:41 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
1wiatr

To by się zgadzało, kontrolka pomarańczowa świeci się- przynajmniej wiem że to dotyczy jazdy na benzynie , bo myślałem ze może oznacza rezerwę. Nie wiem gdzie szukać typu instalacji gazowej, auto jest z 2004r. Instrukcja którą mam opisuje typowe auto bez wzmianki o CNG. Nie spokałem się też w necie z opisem Zefiry na CNG.
tigercng
Moderator

W instrukcji obsługi Zafiry A nie ma informacji o CNG. Znajduje się ona w specjalnym suplemencie wydanym jako osobna książeczka. Suplement ten nie został przetłumaczony na język polski.
Niemiecka wersja instrukcji do Zafiry B jest dostępna w formie pliku PDF do ściągnięcia ze strony Opel-OSV. Dotyczy wprawdzie Zafiry B, ale silnik i instalacja jest ta sama, co w Zafirze A, więc możesz się nią posługiwać.
Jeśli nie znasz niemieckiego, możesz kupić instrukcję angielską na allegro u sprzedawcy bellafonte, niestety też od Zafiry B.
Nie spodziewaj się jednak zbyt wiele, te kilka stron wyjaśnia mało, niektóre informacje są nieścisłe, a pytania nadal zostają bez odpowiedzi.
AFS wygląda tak: http://www.afsglobal.com/products/press ... ators.html
Land Renzo wygląda tak: http://www.landirenzo.it/layout.jsp?idz ... 151&lang=3
Ostatnio zmieniony pn kwie 19, 2010 10:44 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Możesz spróbować przerzucić fragment odnośnie CNG z tej niemieckiej instrukcji do translatora google. A może instrukcja dla Zafiry B została przetłumaczona razem z fragmentem o CNG? Tłumaczenia z niemieckiego na angielski w google są całkiem niezłe ;)

Napisałem na partnerskim forum niemieckim zapytanie czy ktoś nie dysponuje instrukcją angielską w pdfie dla Zafiry A:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=6050
Ostatnio zmieniony pt kwie 16, 2010 10:23 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
1wiatr

Dzięki za info. Widzę że mimo niesprzyjającej obecnie aury zwiazanej z CNG i pojawiającymi się wątpliwościami związanymi z zakupem tego rodzaju auta, można tu na tym forum liczyć na przyjacielską pomoc.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

1wiatr pisze:Dzięki za info. Widzę że mimo niesprzyjającej obecnie aury zwiazanej z CNG i pojawiającymi się wątpliwościami związanymi z zakupem tego rodzaju auta, można tu na tym forum liczyć na przyjacielską pomoc.
Nie trzeba było długo czekać! Koledzy z erdgasfahrer-forum.de spisali się wzorowo!
- Instrukcja Zafiry A monovalent+ tutaj (od strony 25)
- Instrukcja Astry II Caravan monovalent+ tutaj (od strony 27)
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

Cenna informacja!
To znaczy, że do Zafiry A był wydany osobny suplement do instrukcji obsługi traktujący o CNG. Niestety GM Poland nigdy nie przetłumaczył i nie wydał tego suplementu.
Sprawdziłem w GM, że nakład tego suplementu jest już wyczerpany (09 270 295), więc PDF pod powyżej umieszczonym linkiem, to wszystko, co można uzyskać.
Dla Zafiry B informacje o CNG są włączone w standardową instrukcję, także w polskiej wersji tej instrukcji.

1wiatr, po przeczytaniu suplementu korekta tego, co napisałem wcześniej.
W Zafirach z reduktorem LR przełączenie automatyczne jest sygnalizowane pulsującym światłem żółtej kontrolki. Już poprawiłem mój wcześniejszy opis.
Ostatnio zmieniony pn kwie 19, 2010 13:20 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Instrukcja do opel zafira B po polsku
- do przeglądnięcia online
- do pobrania (Prawy Przycisk Myszy > Zapisz element docelowy jako)

Strony odnośnie CNG:
28/498
101/498
102/498
194/498
196/498
197/498
249/498
256/498
259/498
260/498
262/498
263/498
264/498
267/498
304/498

jeżeli coś pominąłem proszę o uzupełnienie.
Ostatnio zmieniony pn kwie 19, 2010 10:36 przez mateusz86, łącznie zmieniany 6 razy.
;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”