Mam problem z moją Zafirą. Od jakiegoś czasu gdy zostawiałem auto w garażu na noc to rano po otwarciu garażu czuć było gaz. Ubytek raczej nieduży, bo zwiększonego spalania nie stwierdziłem, ale jednak. Serwisy autoryzowane Opla, które są w Rzeszowie dwa rozłożyły ręce. Na Lwowskiej powiedzieli że w ogóle się na gazie nie znają i trzeba jechać do "jakichś gazowników", w Watkemie zaś pdoobno serwisowali CNG ale od dwóch lat już tego nie robią. Dziś byłem więc w Elpigazie żeby sprawdzili mi szczelność instalacji. Po zdjęciu osłony sprawdzili mi szczelność przy dwóch tylnich butlach i nic nie znaleźli. Do przednich nie wiedzieli jak się dostać, ani gdzie one są umiejscowione. Znaleźli jednak wyciek gdzie indziej. Gaz ulatniał się rurką wyprowadzoną pod spód samochodu. Rurka ta idzie bezpośrednio do reduktora, prawdopodobnie jest to jakiś zawór bezpieczeństwa. Zasugerowano mi, że prawdopodobnie trzeba by wymienić reduktor. O ile reduktor Landi Renzo mogli by sprowadzić i być może nawet podjęli by się wymienić, to niestety regulacji i diagnostyki już nie. Niestety w zakładzie nie wiedzieli o tej konkretnej instalacji praktycznie nic, ani jaki zastosowano komputer, ani gdzie są ukryte do niego przyłącza. Dzwonię na razie do różnych serwisów Opla w Polsce z pytaniem czy ktoś tego typu auta serwisuje czy nie, na razie bez efektu. Może ktoś wie czy choć jeden serwis opla w Polsce zajmuje się gazem. w końcu tego typu auta maja w ofercie więc powinni zapewniać serwis.
Update z ostatniej chwili
Zadzwoniłem do Auto-Zoliborz:
AUTO ŻOLIBORZ Sp. z o.o.
01-858 WARSZAWA, ul. Rudnickiego 3
Tel.: (22) 336 10 00; Fax.: (22) 336 10 01
Email:
salon.zoliborz@autozoliborz.pl
www:
http://autozoliborz.pl/opel/
Pan który odebrał był bardzo miły powiedział, że postara się dowiedzieć i za kilka godzin oddzwoni.
Potem znalazłem na tym forum że ktoś polecał AUTO ŻOLIBORZ oddział w Łomiankach, więc tam zadzwoniłem:
AUTO ŻOLIBORZ Sp. z o.o. Punkt satelitarny
05-092 Łomianki, ul. Kolejowa 16
Tam pan z serwisu poinformował mnie (nie on pierwszy już w dniu dzisiejszym), ze żaden serwis Opla się tym nie zajmuje i muszę jechać do Niemiec.
Przed chwilą zaś oddzwonił Pan z serwisu na Rudnickiego i poinformował mnie, że JEST JEDNA OSOBA PRZESZKOLONA DO OBSłUGI GAZU

Tyle że teraz jest na urlopie i mam zadzwonić w przyszłym tygodniu. Tak więc chyba coś się ruszyło w kwestii serwisowania CNG