Witam !
Problem występuje WYŁĄCZNIE po tankowaniu gazu . Początkowo go zlekceważyłem bo nie występował za każdym razem a jak wystąpił wystarczyło odczekać z rozruchem kilka sekund aż wskaźnik poziomu paliwa doszedł do końca i było OK . Obecnie jest gorzej każde tankowanie gazu kończy się najdalej po kilkudziesięciu sekundach przejściem na benzynę . Muszę kilkakrotnie zapalać samochód w w/w sposób aby problem znikł do kolejnego tankowania. Wymaga to czasu i jazdy na PB (szybka akcja odpal- wyłącz -odpal odpada)Dobrze że jestem taksówkarzem wystarczy dwa , trzy kursy i kolejka na postoju .
Próbowałem tankować mniej gazu nie pomogło . Przycisk zmiany rodzaju paliwa działa tylko wtedy gdy bezproblemowo jeżdżę na gazie . Najbliższy mechanik od CNG podobno w Lubline . Proszę o podpowiedź co mogę sam zrobić
samoczynne przełączanie z gazu na benzynę
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: samoczynne przełączanie z gazu na benzynę
Stawiałbym na czujnik ciśnienia CNG. Pożycz od kogoś i podmień na czas tankowania.
Szukaj używanej instalacji z reduktorem na OLX (czujnik jest wkręcony w reduktor).
Szukaj używanej instalacji z reduktorem na OLX (czujnik jest wkręcony w reduktor).