Wyświetla mi błąd 420 co to może być /wiem , że chodzi to o katalizator[sonda]/
czy mieliście taki problem? i co dalej robić.
Błąd 420
Re: Błąd 420
Masz kilka opcji:
- jeździć i się nie przejmować, ponieważ druga sonda, nie ma udziału w składzie mieszanki, tylko testuje katalizator - koszt rozwiązania 0zł
- kupić kawał śruby zwanej emulatorem sondy, model jak najkrótszy (cos około 2cm, dłuższy nie wejdzie, ponieważ nad sondą jest separator) prosty (nie żaden 90 stopni) ze średnicą otworu 2mm, najlepiej mosiężny, na allegro pełno tego, jeżeli sam dasz radę wykręcić sondę bez jej uszkodzenia to wkręcasz tą śrubę a w nią sondę, kasujesz błędy i po problemie - koszt to z 15zl za emulator no i ewentualnie kasa dla kogoś za wykręcenie i wkręcenie sondy
-regeneracja katalizatora - rozcinają stary wyjmują to co zostało jeżeli w ogóle jeszcze tam coś jest i wkładają nowy wkład - coś około 600zł - 700zł
- nowy katalizator - cena chyba około 2000zł (albo i trochę więcej)
Powodzenia i daj znać jak naprawa.
- jeździć i się nie przejmować, ponieważ druga sonda, nie ma udziału w składzie mieszanki, tylko testuje katalizator - koszt rozwiązania 0zł
- kupić kawał śruby zwanej emulatorem sondy, model jak najkrótszy (cos około 2cm, dłuższy nie wejdzie, ponieważ nad sondą jest separator) prosty (nie żaden 90 stopni) ze średnicą otworu 2mm, najlepiej mosiężny, na allegro pełno tego, jeżeli sam dasz radę wykręcić sondę bez jej uszkodzenia to wkręcasz tą śrubę a w nią sondę, kasujesz błędy i po problemie - koszt to z 15zl za emulator no i ewentualnie kasa dla kogoś za wykręcenie i wkręcenie sondy
-regeneracja katalizatora - rozcinają stary wyjmują to co zostało jeżeli w ogóle jeszcze tam coś jest i wkładają nowy wkład - coś około 600zł - 700zł
- nowy katalizator - cena chyba około 2000zł (albo i trochę więcej)
Powodzenia i daj znać jak naprawa.
Czy to może mieć związek ze sterownikiem?/chodzi mi o oprogramowanie/
Wkład mam wymieniony w katalizatorze , lambdę tę za silnikiem mam nową ok. roku /Delphi w/g numerów/
Czy wymienić pierwszą lambdę ?/ta co jest przed /
Wkład mam wymieniony w katalizatorze , lambdę tę za silnikiem mam nową ok. roku /Delphi w/g numerów/
Czy wymienić pierwszą lambdę ?/ta co jest przed /
P0420 - Wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości, tyle mówi dokumentacja.
Widzę, że zacząłeś od najdroższych rozwiązań i wkład okazał się jakiś kiepski.
Pierwsza sonda nie bada sprawności katalizatora więc nie ma nic wspólnego z tym błędem.
Kup coś takiego i zapomnij o problemie.
http://allegro.pl/mosiezny-emulator-dru ... 38163.html
A tak w ogóle czy wiesz po co jest 2 sonda?
Widzę, że zacząłeś od najdroższych rozwiązań i wkład okazał się jakiś kiepski.
Pierwsza sonda nie bada sprawności katalizatora więc nie ma nic wspólnego z tym błędem.
Kup coś takiego i zapomnij o problemie.
http://allegro.pl/mosiezny-emulator-dru ... 38163.html
A tak w ogóle czy wiesz po co jest 2 sonda?