Silnik zafiry nie pracuje na gazie.

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
1wiatr
CNG car: Zafira CNG

Silnik zafiry nie pracuje na gazie.

Post autor: 1wiatr »

Witam na forum.
Koledzy - czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć w następującym przypadku.
Auto na Pb chodzi bez uwag. Natomiast na CNG w ogóle . Ani nie zapali, a podczas jazdy po przełączeniu na CNG natychmiast przestaje pracować. Powyjmowałem wszystkie przekaźniki pod klapą silnika - niby wszystkie pracują i styki przewodzą. W końcu sprawdziłem czy dochodzi napięcie na wtyczce zaworu na korpusie reduktora, na zdrowy rozsądek po przełączeniu na gaz powinno być napięcie , które otworzy elektrozawór ale niestety czy to po przełączeniu na gaz czy na PB nie ma nic.
Ma toś może jakiś schemat z instalacją albo może wie z kąt dochodzi napięcie bo po przewodach nie sposób dojść, raz że strasznie ciasno że ręki nie można włożyć, drugie to to że wchodzą do grubej wiązki i tam to już w ogóle masakra.
Pozdrawiam.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Re: Silnik zafiry nie pracuje na gazie.

Post autor: Rumcajs »

1wiatr,

Podałbyś przede wszystkim, którego rocznika dotyczy problem. W Zafirach A były dwa rozwiązania.

Sam chyba dwa razy na forum umieszczałem w różnych wątkach komplety trzech schematów obejmujących sterowanie CNG. Nie pamiętam, ale zdaje się znajdziesz obydwie wersje, poszukaj dobrze. :D

Pozdrawiam
Rumcajs
1wiatr

Witaj Rumcajs i dzięki za odzewna mój problem. Moje auto jest z końca2004r. Jeśli chodzi o schemat to już gorzej nie mogę skojarzyć gdzie go znależć. Znalazłem wprawdzie na jakiieś stronie schemat elektryczny ale jest tam tylko instalacja świateł ,wentylacji audio bez sterowania CNG w dodatku od Astry .Będę szukał, gdybyś coś pamiętał zapodaj jakiś link albo info gdzie to może być. Pozdrawiam.
1wiatr

Wracając do schematu znalazłem. - jutro rano do roboty. W 1 rękę miernik w drugą dobrą lampę i do roboty.
Jak coś znajdę nie omieszkam opisać dla potomnych. Na razie dzięki za wskazówki
Pozdro.
Rumcajs

1wiatr,

sorki, że może Cie lekko z ambarasuję, ale "life is brutal and full of zasadzkas". :D

Jakbyś odnalazł naszą dyskusję na tym forum sprzed prawie 4 lat, kiedy walczyłeś z nieprzełączaniem na gaz, to znalazłbyś tam bez problemu schematy, które Ci podsyłałem. :twisted: :evil:

Rumcajs.
1wiatr

Witam
Na pewno coś w tym jest prawdy
Powiem tylko że o tym że te schematy miałem gdzieś wydrukowane to dobrze wiedziałem, tylko gdzie one na chwilę bieżącą zawędrowały - to już nie specjalnie. zabezpieczając się od takiego przypadku na przyszłość zrobiłem kopie na płycie - ale co z tego jak płyta też wsiąkła. Dobrze że przynajmniej tu na tej stronie jest archiwum i serwer sprawny w końcu po nitce do kłębka doszedłem. W każdym razie dzięki za pomoc wtedy i teraz - dużo mi to pomogło.
Pozdro.
Rumcajs

1wiatr,

minął ponad tydzień i co, z tarczą czy na tarczy ???

Pozdrawiam
Rumcajs
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”