Regulacja gazu i pytanie o wtryskiwacze
-
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006
Regulacja gazu i pytanie o wtryskiwacze
Witam chciałbym się dowiedzieć jak się reguluje gaz bo wydaje mi się że mam źle ustawiony i czy wogóle sam se dam z tym rade.
I gdzie są wtryskiwacze od gazu, czy to są te same co do benzyny?
I gdzie są wtryskiwacze od gazu, czy to są te same co do benzyny?
-
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Re: Regulacja gazu i pytanie o wtryskiwacze
A po co masz regulować gaz?
Ja jeżdżę od 2008 r. i nigdy nic takiego nie robiłem. Nawet po wymianie wtryskiwaczy nic takiego nie było konieczne.
Ja jeżdżę od 2008 r. i nigdy nic takiego nie robiłem. Nawet po wymianie wtryskiwaczy nic takiego nie było konieczne.
-
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006
Chciałem regulować gaz bo mam problem z wypadaniem zapłonu i powiedzieli mi że można wyregulować gaz to może pomoże ale już w sumie na 99% wiem że padł wtryskiwacz
Wtryskiwacze też wiem gdzie są tyljo nie wiem jak lepiej je wyciągać od góry czy od dołu bo jeszcze nie próbowałem
Wtryskiwacze też wiem gdzie są tyljo nie wiem jak lepiej je wyciągać od góry czy od dołu bo jeszcze nie próbowałem
-
- CNG car: Astra 2 1,6 CNG
Odświeżę trochę temat. Byłem dzisiaj na przeglądzie i diagnosta powiedział że mam nieznacznie przekroczoną normę CO - powinno być 0,3 a u mnie jest 0,36 i zasugerował regulację gazu. Na benzynie jest OK. Pytanie czy istnieje cos takiego jak regulacja gazu w Naszych wozach ? Bo na LPG to wiem ze jest.
-
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
W Oplach CNG nie ma "regulacji gazu" w sensie regulacji czasów otwarcia wtryskiwaczy.
Rozumiem, że wyeliminowałeś przyczynę zapłon?
Wtryskiwacz niesprawny się wymienia. W gorszym wypadku trzeba zrobić remont głowicy.
Rozumiem, że wyeliminowałeś przyczynę zapłon?
Wtryskiwacz niesprawny się wymienia. W gorszym wypadku trzeba zrobić remont głowicy.
-
Tak sądziłem ze nie ma regulacji. Odnośnie wypadania zapłonu to usunąłem błąd i czekam czy się pokaże jeśli tak to znaczy ze wtryskiwacz? Czy diagnozowac dalej ? Pytanie być może głupie ale jak mogę rozpoznać wypadanie zapłonu organoleptycznie ?
-
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Tak jak napisał Tigercng nie ma żadnej "śrubki" którą regulujemy skład mieszanki CNG a co za tym idzie poziom CO w spalinach.
Skład mieszanki jest ustalany przez sterownik silnika na podstawie pomiarów z sond lambda i regulowany jest poprzez czas otwarcia wtrysków.
Czyli potencjalnie powodem może być :
- niedokładność sond lambda
- nieprecyzyjne działanie wtryskiwaczy.
Napisałeś, że na Pb jest Ok, więc moim zdaniem sondy są OK ( te same dla PB i CNG ) czyli może być, iż niedokładnie działają wtryski.
Ile masz km zrobione na nich ?
Właśnie ten jeden wtrysk który "wypada" może powodować Twoje problemy.
Rumcajs
Skład mieszanki jest ustalany przez sterownik silnika na podstawie pomiarów z sond lambda i regulowany jest poprzez czas otwarcia wtrysków.
Czyli potencjalnie powodem może być :
- niedokładność sond lambda
- nieprecyzyjne działanie wtryskiwaczy.
Napisałeś, że na Pb jest Ok, więc moim zdaniem sondy są OK ( te same dla PB i CNG ) czyli może być, iż niedokładnie działają wtryski.
Ile masz km zrobione na nich ?
Właśnie ten jeden wtrysk który "wypada" może powodować Twoje problemy.
Rumcajs
-
Auto mam od ponad 3 lat i zrobiłem nim ok 40k km. Nic przy silniku nie wymieniałem oprócz oleju. Podobno wtryskiwacze (listwa cala) i cewka były wcześniej wymieniane ale kiedy tego nie wiem. Zastanawiałem się nad wymiana świec. W innym wątku pisałem o na krótko pojawiającej się kontrolę silnika obecnie nie pojawia się. Pytanie czy można jakoś za pomocą programu zdiagno z diagnozowac czy to napewno wtryskiwacz i który padł ?
-
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
W zasadzie obydwa wątki w których piszesz powinno się połączyć, gdyż jest moim zdaniem ewidentne powiązanie pomiędzy wypadającym zapłonem a poziomem CO w analizie spalin.
Słabo wierzę w te opowieści, że ktoś poprzednio "tuż przed sprzedażą" wymienił wtryski a ty zrobiłeś na nich tylko 40K.
Który rocznik tej Astry i ile ma oficjalnie na szafie ?
Rumcajs
Słabo wierzę w te opowieści, że ktoś poprzednio "tuż przed sprzedażą" wymienił wtryski a ty zrobiłeś na nich tylko 40K.

Który rocznik tej Astry i ile ma oficjalnie na szafie ?
Rumcajs
-
Wymiana nie była tuż przed tylko 2-3 lata wcześniej - przed zakupem potwierdzalem z AGM Warszawa. Rocznik 2004 na szafie 260k km.
-
Dzisiaj dzwoniłem do AGM i pytałem co i kiedy było wymieniane i okazało się ze w połowie 2011 r 65k km temu były wymienione wszystkie wtryskiwacze, kolektor dolotowy lub obudowa jego i uszczelka. Po wskazaniu objawów Pan z AGM polecił rozpocząć temat o wymiany świec potem ewentualnie cewka.