Wypadanie zaplonu zafria cng

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
zebraw

Re: Wypadanie zaplonu zafria cng

Post autor: zebraw »

Ja mając samochód na polskich numerach to bym wybił środek z katalizatora , tylko wtedy obowiązkowo trzeba wspawać w środek rurkę , żeby przekrój był taki sam jak na wlocie do katalizatora,bo winnym przypadku będzie Ci tamował przepływ spalin i dalej kicha.
Katalizator pasuje od różnych modeli opli , wcale nie jest nietypowy. Polecam kupić dobrą używkę ,podróbki nowej nie polecam chyba że na miesiąc lub dwa :D Ja za swój dałem 350zł i jest ok
Tylko czy na pewno to wina katalizatora to nie wiem ,jak dla mnie to te Twoje wtryski były podejrzanie tanie,ale mam nadzieje że się mylę i są ok.
smolec
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006

Post autor: smolec »

Znalazłem fajną używke za 280zł ale z silnika 2.2 i gościu napisał, że do 1.6 nie bedzie pasował ale ma do 1.6 ale za 650zł, jak dla mnie to troche za dużo. Wtryski były orginalbie zapakowane także z nimi jest raczej ok
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Przyczyną wypadania zapłonów nie jest katalizator. Uszkodzenie katalizatora (jego stopienie) może być za to skutkiem wypadania zapłonów, jak wcześniej napisał zebraw.
Uszkodzony katalizator łatwo wykryć - basowe dudnienie przy wciśniętym pedale gazu, obroty max 2000-3000, silnik bardzo słaby, nie można ruszyć autem, ale chodzi równo.

Zweryfikować można wykręcając specjalnym przyrządem pierwszą sondę lambda. Spaliny wydostają się wtedy otworem po sondzie, a silnik może w końcu "oddychać".

Są w sprzedaży regenerowane katalizatory, czyli wypiaskowany, stary odlew kolektora z zamontowaną puszką z nowym wkładem katalitycznym. Cena ok 800 zł.
zebraw

Tak zgadzam się wypadanie zapłonu nie jest spowodowane przez katalizator , ale jak rozumiem smolec nie ma już problemu z wypadaniem zapłonu tylko z wystrzałami w układzie wydechowym.

tu masz opisane marki opla z tym samym katalizatorem i jego zdjęcie http://allegro.pl/katalizator-opel-astr ... 03771.html
smolec

Jutro wykręce sonde i się przejade. Ale jak to nie będzie katalizator to co może jeszcze powodować te wystrzały?
smolec

A jeszcze chciałem zapytać o ten link z allegro tzn. jeżeli pisze na tej aukcji że pasuje z astry ale nie w cng to do mojej zafiry spasuje, czy mam patrzeć na te z cng?

Pytam bo jest na allegro z astry II 1.6 ale nie z cng i nie wiem czy będzie pasować
zebraw

Moim zdaniem powinien pasować , ale gwarancji Ci nie dam ,nie jestem mechanikiem samochodowym, wiesz o tym że różnie z tymi częściami bywa.
I jeszcze jedno pytanie chek Ci świecibo jak nie to nie ma po co sondy wykręcać ?
smolec

Tak chek mi świeci ale dziś już mi sie nie uda sprawdzić jak jeździ bez sondy, ale próbowałem ten pierwszy sposób tzn. z tymi obrotami i auto narmalnie rusza przy 2000-3000 obrotach.
Dziś jechałem trase 30km i strzeliło dwa razy ale dopiero w drodze powrotnej czyli po ok 40km
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

smolec pisze:Pytam bo jest na allegro z astry II 1.6 ale nie z cng i nie wiem czy będzie pasować
Musisz szukać silnika o symbolu Z16YNG z Opla z fabryczną instalacją CNG. Nie ma znaczenia, czy z Astry, Zafiry, czy z Combo.
smolec pisze:Dziś jechałem trase 30km i strzeliło dwa razy ale dopiero w drodze powrotnej czyli po ok 40km
Strzały w kolektorze to efekt niedomykającego się wtryskiwacza. Zdawało mi się, że pisałem już o tym kiedyś.
smolec

Rozpocząłem temat tu bo problemu z wypadaniem zapłonu już nie ma

strzela-z-rury-t4343.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”