Separator oleju

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Re: Separator oleju

Post autor: kgrzanka »

To jak na benzynie jest ok to cewkę masz ok.

Co najmniej jeden z wtryskiwaczy "leje" lub ewentualnie w drugą stronę puszcza za mało gazu.
Sonda widzi, że mieszanka jest zbyt uboga lub bogata (w zależności od tego co się dzieje z wtryskiwaczem) i komputer koryguje mieszankę dla wszystkich 4 wtryskiwaczy tak żeby sonda pokazywała dobrze.
Dlatego zaczyna szarpać bo niestety mieszanka jest nieodpowiednia.

Sprawdź komputerem czy nie ma wypadania zapłonu na żadnym z cylindrów.
Jak nie ma to pojeździj chwilę na gazie, niech szarpie aż się błąd pojawi.

Ps.
Obstawiam na wtryskiwacz na 3 pozycji :). Jak trafiłem to stawiasz piwko :).
darek.s

Post autor: darek.s »

Rozmawiałem z p. Piotrem z Czakramu. Twierdzi, że gdyby separator oleju był zapchany to autko najzwyczajniej przełączyłby się na benzynę. Utraty mocy zatem należy szukać gdzie indziej. Choćby tropem post wyżej
Astra Caravan CNG 2004
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

[quote="kgrzanka"]
Sprawdź komputerem czy nie ma wypadania zapłonu na żadnym z cylindrów.
Jak nie ma to pojeździj chwilę na gazie, niech szarpie aż się błąd pojawi.
quote]

A u mnie cały czas pod górkę. Podłączaliśmy z Rumcajsem pod kompa i wypadania zapłonu nie zapamiętał. Jeździłem sporo na gazie pomimo szarpania, a błędu jak nie było, tak nie ma.

3 powiadasz?????? Masz 25% szansy na wygranie piwa :-)
kgrzanka

Stawiam na 3 ponieważ u mnie jak cewka padała to zawsze na 3.
Wtryskiwacze zawsze padały na 3.
Jeden tylko wtryskiwacz na 2.
1 i 4 pozycja nigdy nie ruszana, zawsze działało.
Już był jakiś wątek z tym że w oplu coś jest nie tak z trzecim cylindrem.

Jak nie pojawiają się żadne błędy to przyszło mi do głowy takie może dziwne sprawdzenie. Nigdy tak nie robiłem ale spróbował bym tak:
- dostanie się do disa to 1min.
- wyją bym go, odłączył np. pierwszy cylinder i odpalił samochód na gazie.
oczywiście złapie wtedy błąd, ale nie oto tu chodzi
- jeżeli po odpaleniu chodzi tak samo jak wcześniej lub porównywalnie, tzn. że pierwszy wtryskiwacz
- jeżeli po odpaleniu jest tragedia lub nie daje się odpalić tzn. że szukamy dalej i robimy to samo z kolejnym cylindrem, czyli wyjmujemy disa, podłączamy 1 i odłączamy drugi
- i tak aż znajdziemy
- wadliwy będzie wtryskiwacz na pozycji na której odłączenie świecy od disa niewiele zmienia lub nic nie zmienia
Mam nadzieję, że się uda.
kgrzanka

Udało się zdiagnozować?
Jarek1

Udało się :-) Okazała się cewka oraz świece. Uszkodzona cewka uszkodziła również nowe świece. Po wymianie kompletu narazie jest dobrze (odpukać).
Ale żeby nie było tak fantastycznie, to zapaliła mi się kontrolka poduszek. Co prawda dzisiaj zgasła, ale już się obawiam.
kgrzanka

Dziwna sprawa o tym co napisałeś.
Cewka i nie było żadnych błędów???, przecież jak szarpało z powodu cewki to dziwne, że się nie pojawił żaden błąd.
Pisałeś że na benzynie jest ok - to kolejny przypadek niewskazujący na cewkę.

Kolejna bardzo dziwna sprawa to jak cewka może uszkodzić świece???, to raczej świeca jak już jest wypalona to zwiększa się dystans i cewka musi wytwarzać coraz większą różnicę potencjałów aby nastąpił przeskok iskry. W końcu iskra znajduje krótszą drogę, czyli dochodzi do przebić i cewka się przepala bo jest ciągle jest ładowana a nie ma odbioru energii. Także to świece mogą doprowadzić do zepsucia cewki ale nie odwrotnie.

No ale dobrze, że już działa.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Zgadzam się sprawa jest bardzo dziwna :

1) drugi przypadek szarpania Zafiry B w którym uczestniczę;
2) drugi przypadek gdzie użytkownik zapewnia, że dopiero co zmieniał świece i cewkę.
3) drugi taksówkarz.

Kurcze, czy ktoś widzi w tym jakieś związki przyczynowo skutkowe ???

Rumcajs.

BTW. Pierwszego taksówkarza, prosiłbym o zwrot mojej cewki zapłonowej !!
Jarek1

Prawdę mówiąc, to nie wnikałem czy cewka może uszkodzić świece i odwrotnie. Przytoczyłem słowa mechanika który mi to naprawiał (a swoją drogą bardzo miłego i kulturalnego człowieka).
Wiem tylko tyle, że po wymianie jest dobrze i to mnie BARDZO cieszy.

Rumcajs, jak mi nie wierzysz, że wymieniałem wcześniej świece, to zawsze mogę Ci je pokazać :wink:
Chyba, że ktoś chce odemnie te świece, orginalne GM kupowane w serwisie, mam fakturę, przebieg ok. 400 km, oddam gratis :wink:
A tam, niech stracę, starą cewkę taż oddam - Chińszczyzna, przebieg nieznany :wink:
Jarek1

Rumcajs pisze:
BTW. Pierwszego taksówkarza, prosiłbym o zwrot mojej cewki zapłonowej !!
Rumcajs, z jakiej korporacji był ten pierwszy kolega? Może pomogę Ci go odnaleźć.
Napisz na priv jaki samochód i to co pamiętasz.

I oczywiście dziękuję Rumcajsowi i wszystkim kolegom za pomoc w rozwiązywaniu mojego problemu.
darek.s

Post autor: darek.s »

A propo cewki pozwolę sobie przytoczyć tutaj moje doświadczenia. Jak wracałem z Niemiec tym autem zaraz po zakupie to właśnie szarpało na gazie ( na benzynie było O.K). I o ile pamiętam przy dużych obrotach. I było to mocnawe szarpanie bo to co mam teraz określiłbym mianem falowania i to raczej przy hamowaniu silnikiem lub jak jadę na niskich obrotach ( 2000 rpm ) i nie przyspieszam. Jak przyspieszam ciągnie równo. Wtedy najpierw zmieniłem świece i te fajki z cewki do świec ( czyli "kable" zapłonowe :D ) Nic to ( lub niewiele) dało. Zamieniłem się na cewki ze znajomym mechanikiem ( Też Asia kombi tyle, że z LPG). U mnie ustąpiło u niego dalej było dobrze. Do czasu. Pewnego wilgotnego poranka dzwoni do mnie żebym mu szybko oddał cewkę bo do pracy musiał dojechać na etylinie.
Astra Caravan CNG 2004
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”