OPEL COMBO TOUR 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Uwaga - ważne nowe informacje.
W końcu poruszyłem w sprawie tego wtryskiwacza tak wiele osób, że dostałem jakąś konkretną odpowiedź.
Mianowicie dowiedziałem się dzisiaj od Obręckiego, że GM Poland upoważnił firmę Auto-Ring z Tarnowa do serwisowania i sprowadzania części zamiennych do Opli CNG. Oczywiście nie omieszkałem to sprawdzić i zadzwoniłem rano w sprawie tego wtryskiwacza, a po południu dostałem od nich odpowiedź.
Wprawdzie informacja o tym wyznaczeniu przez GM Poland firmy Auto-Ring została potwierdzona z wyraźnym wahaniem, ale pozostałe dane są jak najbardziej pewne.

Sam pojedynczy wtryskiwacz nie jest już dostępny. Owszem, sprowadzali kiedyś pojedyncze sztuki, ale teraz dostępny jest i wymienia się cały podzespół, w skład którego wchodzą:
- nowy kołnierz wtryskiwaczy (część kolektora ssącego) z uszczelkami;
- 4. szt. wtryskiwaczy gazowych z osprzętem;
- 4. szt. wtryskiwaczy benzynowych z osprzętem.
Całość kosztuje jedynie 1585 zł :shock: i jest dostępna z magazynu w Niemczech w przeciągu 7-10 dni. W tej sprawie proszę kontaktować się z panem Jackiem z działu części zamiennych Auto-Ring.

Dodam jeszcze, że jest możliwość wykonania tam bezpłatnej akcji serwisowej, jednak wcześniej należy należy się kontaktować z GM Poland podając numer VIN, co też od razu dla Misia i darka uczyniłem.

I to by było na tyle w temacie wtryskiwacza. Cieszy mnie, że w końcu coś zmienia się w tym kraju na lepsze. 8) 8) 8)

2008-01-29: Dowiedziałem się, że to upoważnienie GM dla Auto-Ring jest takie półoficjalne lub raczej nieoficjalne. Wszystko zależy kogo w GM i w jaki sposób o to zapytacie. Z naszego punktu widzenia nie ma to jednak większego znaczenia. W razie problemów jest się gdzie udać, są tam fachowcy naprawiający Ople CNG zakupione przez KSG, więc pomogą i nam, a jak trzeba sprowadzą części zamienne.
Ostatnio zmieniony śr mar 26, 2008 01:11 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Misiu15go

Post autor: Misiu15go »

Kolejne problemy z samochodem po raz kolejny wyskoczył check engine o kodzie 01/01 jednek nie wiem co on oznacza trzeba udac sie do serwisu w ktorym rozkoduja bład jednek gdyby ktos wiedział prosze o taka informacje
Samochod strasznie przerywa i jazda z predkoscia powyzej 50km/h jest praktycznie niemozliwa auto przerywa tak samo na benzynie jak i na gazie wiec kolejnego problemu z instalacja wykluczam
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
darek.s

U mnie też czasem szarpie.

Post autor: darek.s »

Jak juz pisałem moje autko po zakupie szarpało na gazie (na benzynie nie) Wymieniłem świece i króćce do świec (wyrażnie przebijało na wysokim...) i wydawało sie że jest całkiem dobrze, jednak w trakcie eksploatacji zauważam, że czasami jednak szarpie. I to chyba w okresie wiekszej wilgotnośći czyli dalej coś z wysokim... na razie czekam na wykonanie akcji serwisowej i dopiero potem będę się ew. czepiał dalej. Z spalania jestem zadowolony niecałe 8m3 na jazdę mieszaną (mieszkam 10km od Krakowa)
hipekus

Trochę mniej o technice

Post autor: hipekus »

Od dwóch tygodni jeżdżę Oplem Combo 1,6 CNG. Żaden to okres testowy. Jak na razie auto spisuje się bez zarzutów. Ale ja o czym innym.

Auto sprowadziłem z Niemiec z okolic Hamburga. Pierwsze tankowanie wypadło w Furstenwalde, niedaleko Frankfurtu n/o. (poprzedni właściciel był uprzejmy zostawić atlas ze "Erdgas tankstelle")
Najpierw szukałem dystrybutora gdzieś na tyłach stacji - ale tam był tylko odkurzacz i myjnia.
CNG znalazłem pomiędzy pistoletem od diesla a benzyną 95. Tak po prostu!
Czynne 24h.
Instrukcja obsługi, trochę "manewrów" i auto napełnione.
Podobno nawet w Pakistanie są stacje samoobsługowe.
U nas jednak jest to zbyt niebezpieczne.

W zeszłym roku tj w 2007 zacząłem rozważać kupno auta na CNG, po czym wymyślono akcyzę, która miała zwiększyć cenę za 1 m3 o 50gr. Odpusciłem sobie.
Potem rząd OBIECAŁ że do 2012 stawka będzie 0. Mówiło się też o 20% udziale CNG na rynku.
Mówię sobie: teraz albo nigdy.
No i mamy 17 marzec i jest jak jest. Dzisiejszy numer Auto Swiata zamieścił notkę o planowanym wzroście ceny CNG o 50gr na m3 - brzmi podobnie. Pewnie się pomylili..
Albo co roku w tym tekscie będę tylko robił ctrl+C ctrl+V, ctrl+C ctrl+V ...

Do rzeczy: CNG to fajna sprawa. Jednak aby się rozpowszechniło potrzebna jest duża kultura techniczna ekologiczna i prawna ludzi - nie tylko rządzących. Z LPG było prościej - za stosunkowo niewielkie pieniądze można było postawić punkt tankowania na podwórku za stodołą i biznes się kręcił. Przy CNG bez SPÓJNEJ polityki państwa nic z tego nie będzie.
Obawiam się, że jeszcze przez parę lat CNG będzie w polsce domeną pasjonatów nie bójmy się tego powiedzieć - lekko stukniętych.

A potem się okaże się, jak paliwo zdrożeje ponad miarę, że wszędzie się jeździ - a w Polsce nie. I szanowni właściciele dizlących blachosmrodów będą mieli PRETENSJE.

Autostrady w Europie też budowano jak jeszcze nie było samochodów.

Przepraszam za tą wypowiedź ale ilość planów akcyzowo podwyżkowych trochę mnie wnerwiła.

Na koniec się przedstwię
Opel Combo 1,6 CNG 2006 20 000km
Pozdrawiam wszystkich pionierów
Opel Combo 1.6 CNG
tigercng
Moderator

Re: Trochę mniej o technice

Serdecznie witamy w naszym gronie :)
hipekus pisze:nawet w Pakistanie są stacje samoobsługowe.
U nas jednak jest to zbyt niebezpieczne.(...)
wymyślono akcyzę, która miała zwiększyć cenę za 1 m3 o 50gr. Odpusciłem sobie. (...)
Auto Swiata zamieścił notkę o planowanym wzroście ceny CNG o 50gr na m3 - brzmi podobnie.(...)
Właśnie wszystko to, co widzisz i czytasz ma Ciebie zniechęcić do CNG. Popatrz sobie na cały numer AŚ, czyich reklam jest tam najwięcej ? Przecież że nie "CNG Auto"...
Wnioski sam wyciągniesz, albo już wyciągnąłeś, bo przecież jeździsz na CNG. Udało się Tobie wyzwolić z narzuconego sposobu myślenia - więc wygrałeś tak, jak my wszyscy. CNG nadaje się wyłącznie dla osób myślących samodzielnie. :D
hipekus pisze:Przy CNG bez SPÓJNEJ polityki państwa nic z tego nie będzie.
Tu się całkowicie zgadzam, ale mądrej polityki państwa nie będzie bez mądrych polityków, a tych u nas brakuje. Wystarczy popatrzeć w TV czym się aktualnie zajmują. :twisted:

Trochę będzie kontrowersyjne to, co napiszę, ale może kiedyś w końcu będziemy "województwem unii europejskiej". Wtedy nasi politycy będą mieli g.. do gadania i będą u nas obowiązywać normalne europejskie przepisy, z preferencjami dla środowiska i CNG.

Pozdrawiam

PS. Jak jesteś zainteresowany akcją serwisową, proszę na PW numer VIN Twojego Combo.
hipekus

Eksploatacja samochodu CNG

Tak jak poprzednio wspomniałem mój okres użytkowania auta jest dosyć krótki. W porównaniu do LPG mogę powiedzieć że:
- auto odpala od razu na CNG - jeśli odpala na benzynie to pracuje na niej bardzo krótko.
- przełączenie CNG/benzyna powoduje również przełączenie wkaźnika poziomu paliwa - zaleta fabrycznej instalacji
- zawór gazu (powiedzenie wlew paliwa jest tu mało precyzyjne) znajduje się pod jedną klapką razem z benzyną
- przebieg przy jednym tankowaniu w warunkach miejskich - ok 300km - 330 km. Jedno tankowanie kosztuje nieco poniżej 40 zł - cena 1,82 za m3
- dynamika nie czuję jakiejś specjalnej różnicy - trzeba jednak pamiętać że masa butli swoje robi. Wyprzedza się normalnie ale zawodnicy z CB na dachu mogą być zawiedzeni.
- praca silnika jest bardzo cicha
- butle znajdują się pod podłogą tak więc nie zajmują miejsca w bagażniku - auto nie ma jednak miejsca na koło zapasowe. Moje zostało fabrycznie wyposażone jedynie w zestaw naprawczy

Jak będzie z awaryjnością - czas pokaże. LPG spisywało mi się bez zarzutu przez ponad 100 000 km.

Co mogę powiedzieć to decydując się na auto napędzane na gaz ziemny, lepiej iść w fabryczne rozwiązania - tym bardziej że istnieje już spora oferta na rynku (zagranicznym). Auto z fabryczną instalacją przede wszystkim jest łatwiej zarejestrować - czego dowodem jest lektura tego forum.

Jeszcze a'propos butli: jakieś półtora roku temu czytałem o autach na sprężone powietrze - producent deklarował zasięg ok 300km. Gdzie on to wszystko mieści?? (to taka ciekawostka techniczna)

Ciekawostka nr 2: jeszcze w latach 80 w Arabii Saudyjskiej podczas wydobycia ropy w tzw świeczkach spalano tyle gazu w ciągu miesiąca ile Polska zużywa w ciągu roku - taki tam produkt uboczny. Teraz szejkowie zaczęli już lepiej kombinować.

Opel Combo 1,6 CNG
Opel Combo 1.6 CNG
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Dzisiaj znalazłem taki artykuł na temat Opla Combo:

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=80
Karol Wieczorek
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Witam !
odnośnie Opla combo CNG z fabryczną instalacją ( mam na myśli model ciężarowy , czyli tylko z dwoma miejscami siedzącymi) , czy ktoś może orientuje się czy można do tej fabrycznej instalacji dołożyć w przestrzeni bagażowej dodatkowe butle kompozytowe zwiększające zasięg. Zapowiada mi się bardzo dużo jazdy po Polsce i takie rozwiązanie byłoby SUPER . Czekam na podpowiedź i z góry bardzo dziękuję .
Touran_CNG

A i jeszcze na Allegro znalazłem coś takiego ! Może komuś się to przyda z użytkowników Combo CNG.
http://www.allegro.pl/item459642630_ope ... a_cng.html
hipekus

dołożenie butli

mogę powiedzieć, że spotkałem na stacji jakiś czas temu człowieka, który ma volvo bifuel z fabryczną instalacją, do której została dołożona butla zwiększająca zasięg pojazdu do 500 km. Czyli ktoś się tego podjął , czyli pewnie się da. Konkretów jednak nie znam. W Poznaniu obecnie funkcjonują 2 zakłady zajmujące się instalacjami CNG.
Opel Combo 1.6 CNG
Touran_CNG

Witam hipekus i dzięki za info. Może masz namiary na te zakłady. Zadzwonię tam i zapytam jakie są koszty. Dam znać na forum co się dowiedziałem. . Pozdrawiam
hipekus

Namiary na serwisy

Namiary na serwisy CNG w Poznaniu umieściłem w dziale "Serwisy specjalizujące się w CNG" http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php?p=1362#1362
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez hipekus, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Combo 1.6 CNG
Misiu15go

Witam po dośc długiej przerwie, chciałbym kolegów poprosic o rade w zwiazku z kolejna awaria mojego Opla Combo na CNG. Po akcji serwisowej gdzie zostały wymienione wtryskiwacze i załozony separator oleju auto przejechało 120 tys km. Niestety wczoraj znow zatkał sie jeden z załozonych w sumie niedawno wtryskiwaczy znowu na 1 cylindrze. Wtryskiwacz bedzie wymieniony prawdopodobnie juz jutro bo auto musi byc w ciagłym urzyciu robi codziennie przebiegi koło 400km i jak narazie bez wiekszych awarii. Mam pytanie z jakiego powodu po raz kolejny raz zatkał sie wtryskiwacz?
Czy założony separator oleju wymaga wymiany?
Jesli tak to gdzie go kupic bo w GM nic nie wiedza, ile kosztuje i gdzie go mozna dostac?
Jak zapobiedz kolejnym zapchania wtryskiwaczy? Dzieki i pozdrawiam Misiu15go
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
tigercng
Moderator

Separator oleju należy wyczyścić (opróżnić z oleju pompowanego z gazem) co 30 tys. km, czyli wtedy, gdy wymienia się olej w silniku.
Praktycznie wygląda to tak, że odkręca się dolną część tego białego walca, i wylewa zgromadzony tam olej.
Jeśli przez 120 tys. km go nie opróżniałeś, to masz odpowiedź.

Aha, i zmień warsztat, gdzie jeździsz na przeglądy.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
Misiu15go

dzieki wielkie mam dosc tych wszystkich warsztatow, jutro sam to zrobie, jakiej ilosci oleju sie spodziewac w srodku
Opel Combo 1.6 CNG 2006r
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”