Zafira A nie jedzie na gazie

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Re: Zafira A nie jedzie na gazie

Post autor: Rumcajs »

foomi,

albo okaże się, że istnieje 251 odmian cewek, zaworów i osłon, albo ja jestem mało kumaty.

1) żeby zdjąć osłonę tylnych butli, u mnie, Zośka 04.2005, nie ma potrzeby zdejmowania tylnego tłumika. Jedyny ciężki moment, to ta śrubka wspominana przez Tigera, jeśli dobrze pamiętam, na przedniej pionowej ściance osłony tylnej, po stronie pasażera. Przekichany dostęp od strony belki skrętnej. U mnie po poluzowaniu osłony tylnej ( wzdłuż samochodu u góry osłony ) po stronie za kierowcą i zdjęciu tylnego koła dało się wymienić cewkę, bez ściągania całej osłony.
2) moja Zośka miała akcję wymiany butli zrobioną chyba w Niemczech ( butle są koloru czerwonego ) i cewki na zaworach są takie jak na reduktorze, czyli na twoim ostatnim zdjęciu.
Ja takie cewki w zaprzyjaźnionym warsztacie LPG ( fakt, że po pewnych poszukiwaniach, problemem była średnica wewnętrzna ) zaopatrzyłem się latem zeszłego roku, po 35 PLN. Trzeba było tylko zmienić blachy, stara miała inną "dziurę".

Zapomniałem Ci odpowiedzieć, TAK, żeby zdjąć cewkę wystarczy odkręcić nakrętkę M5, później to już tylko kwestia na ile mocno "przyrdzewiała" blacha do korpusu zaworu. Jakbyś miał chęć kręcić za cewkę, to tylko "wkręcaj", gdyż w przypadku mocnego przyrdzewienia zaczniesz odkręcać trzpień zaworu i będzie ulatniał się gaz. :oops:

BTW Kielce są szybkie. Już wystawili aukcję z cewkami. :D
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

foomi pisze:
tigercng pisze:Tak. Jedna z osłon ma jeden wkręt mocujący u góry, w okolicy belki skrętnej. To najtrudniejszy element.
Tak ten wkręt przy przedniej butli po stronie kierowcy znaleźliśmy i odkręciliśmy. Mimo wszytko osłone udalo się odchylić tylko kawałek.
To nie ten wkręt. Tak jak pisze Rumcajs wkręt znajduje się na przedniej pionowej ściance osłony tylnej, po stronie pasażera.
foomi pisze:Miałem na mysli, że śruba łączy osłonę termiczną ze stali z osłoną z tworzywa. Chodzi o tę śrubę, której nie da się odkręcić.
Proponuję odciąć delikatnie szlifierką kątową. Nową zapinkę z gwintem kupisz w ASO. Wkręty w każdym sklepie, ja jednak polecam wkręty ze stali nierdzewnej. Sam wymieniłem wszystkie stalowe wkręty w osłonach na odpowiedniki ze stali nierdzewnej. Rdza mnie już nie dotyczy ;)
foomi pisze:W innych miejscach wiązki od CNG są złącza tej firmy. Nie jestem pewien czy tak jest przy cewkach. Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii i jest w stanie to potwierdzić?
Przy zbiornikach masz te same złącza, co przy reduktorze ciśnienia. Przyda Ci się też specjalna zaciskarka do pinów w tym złączu, bo tego nie zrobisz dobrze kombinerkami. Pamiętaj też o czteropinowym złączu łączącym wiązki przy zbiornikach.
foomi pisze:Rozumiem ze to jest cewka starszego typu opel: 88 51 69.
Tak.
foomi pisze:Tam jest złącze podwójne superseal. Niestety nie udało mi się go już wpiąć. Nie wchodzi do końca.
Spróbuj nasmarować silikonem tę kolorową uszczelkę.
foomi pisze:Czy aby zdjąć cewkę i sprawdzić to wystarczy odkręcić nakrętkę u góry?
Tak, wystarczy. Nakrętkę i podkładkę również wymieniłem na wykonane ze stali nierdzewnej.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Niepokoi mnie jeszcze, że Pol-Mot umieścił na swojej aukcji rysunek starej cewki i podał stary numer części.
Mam nadzieję, że przyślą jednak nowe wykonanie tej cewki, z dodatkowymi uszczelnieniami i zworą zalaną tworzywem razem z cewką.
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

tigercng pisze:Niepokoi mnie jeszcze, że Pol-Mot umieścił na swojej aukcji rysunek starej cewki i podał stary numer części.
Niepokój okazał się słuszny.
W środę mają wrócić do tematu i spróbować poszukać jeszcze raz w systemie samej cewki nowego typu, tej o której piszesz.
tigercng pisze:Spróbuj nasmarować silikonem tę kolorową uszczelkę.
Próbowałem nawet podłączyć bez uszczelki i tez brakuje około 3mm.
Rumcajs pisze:2) moja Zośka miała akcję wymiany butli zrobioną chyba w Niemczech ( butle są koloru czerwonego ) i cewki na zaworach są takie jak na reduktorze, czyli na twoim ostatnim zdjęciu.
Moja Zafira także miała akcję wymiany butli zrobioną w Niemczech. Butle koloru szarego zostały w 2009 r wymienione na czerwone.
Pomimo tego została zakwalifikowana do akcji wymiany zaworów już w Polsce w ramach której w 2012 roku zamontowano 90 98 152 do których poszukuję samych cewek.

ASO nie sprzedaje samych cewek nowego typu. Dostępne są tylko w zestawie kampanijnym z trzpieniem który jest wprawiany w ruch przez cewkę. Cena ASO jak za cewkę jest zaporowa 469zł

Mój samochód już naprawiony. Uszkodzone kable zostały wymienione. Okazało się że stopił się tylko przód i cewka. Założony został przed przekaźnikami bezpiecznik 7,5A.
Udało mi się znaleźć elektryka, który podjął się zadania i potraktował to troche jak wyzwanie.
Cewka była dość mocno sfatygowana.
Uszkodzona cewka została narazie wymieniona na jakiś zamiennik od LPG, który akurat był w pisiadaniu Elektryka jako część zamienna do własnego samochodu. Z tego powodu niestety nie posiadam informacji co to za produkt.
Obrazek
Obrazekm3/100km
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”