Zauważyłem w rozmowach prowadzonych "w branży", jak i niektórych postach na forum że króciec do tankowania autobusów jest oznaczany w mojej opinii nieprawidłowo jako NGV2 (lub NGV-2).
Zapoznałem się ze stronami producenta, niemieckiej firmy WEH, jak i z innymi źródłami w internecie.
Firma WEH oznacza taki króciec jako TN5 w odróżnieniu od standardowego NGV1.
Przejściówki pomiedzy oboma standardami są oznaczane jako "TN5 to NGV1" lub "NGV1 to TN5".
Dla dociekliwych polecam: http://www.weh.com/Products/Refuelling-Systems-CNG.aspx
Natomiast NGV2 to norma z USA dotycząca metodyki inspekcji butli CNG, i nie ma ona nic wspólnego z profilem króćca do tankowania CNG.
Jeżeli ktoś dysponuje materiałami źródłowymi potwierdzającymi prawidłowość stosowania skrótu NGV2 w kontekście profilu króćca bądź złącza do tankowania CNG, proszę o ich przedstawienie w tym wątku.
Uważam, że jako forum pretendujące do określenia "fachowe" nie powinniśmy stosować skrótów niezgodnych z oficjalną nomenklaturą producenta lub organizacji normatywnych.
TN5 czy NGV2?
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
TN5 czy NGV2?
Ostatnio zmieniony pt cze 04, 2010 11:53 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
- hombre77
- CNG car: FIAT Multipla BiPower
NGV2
Oznaczenie TN5 to handlowa nazwa nypla produkcji firmy WEH (sam producent podaje zgodność z n/w normą)
"NGV2" figuruje w normie ISO 14469-2 jako podstawowa końcówka (receptacle) dla HDV - autobusów i ciężarówek (heavy duty vehicles)
P.S. poprawiłem - wstawiłem "NGV2" w cudzysłów, jako że jest to nazwa potocznie używana w branży.
Głównie to miałem na myśli to, że TN5 nie jest nazwą omawianej końcówki, tylko handlową nazwą firmy WEH na końcówkę wykonaną zgodnie z normą ISO 14469-2
"NGV2" figuruje w normie ISO 14469-2 jako podstawowa końcówka (receptacle) dla HDV - autobusów i ciężarówek (heavy duty vehicles)
P.S. poprawiłem - wstawiłem "NGV2" w cudzysłów, jako że jest to nazwa potocznie używana w branży.
Głównie to miałem na myśli to, że TN5 nie jest nazwą omawianej końcówki, tylko handlową nazwą firmy WEH na końcówkę wykonaną zgodnie z normą ISO 14469-2
Ostatnio zmieniony ndz maja 15, 2011 11:06 przez hombre77, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Załączam treść przytoczonej normy, jednak nie figuruje tam tekst "NGV2" lub "NGV-2".
Jest jedynie mowa o "size 2" (str. 1), ale nic takiego jak NGV2 tam nie znalazłem
Jest jedynie mowa o "size 2" (str. 1), ale nic takiego jak NGV2 tam nie znalazłem
- Załączniki
-
[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Ostatnio zmieniony sob maja 14, 2011 09:24 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
- hombre77
- CNG car: FIAT Multipla BiPower
Powrót do tematu...
Nawet WEH (jako jeden z ważniejszych producentów końcówek i nypli CNG w Europie) stosuje w swoich materiałach nazwę "NGV2" z przypisem "non standardized denomination for ISO-14469-2"