Stacja CNG - Warszawa, ul. Kasprzaka (zlikwidowana)

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Stacja CNG - Warszawa, ul. Kasprzaka (zlikwidowana)

Post autor: tigercng »

Szczegółowe informacje o stacji tankowania CNG w Warszawie.

Stacja zlikwidowana.

Gazownia Warszawa, ul. Kasprzaka 25
Tel. 022 691 85 56, Fax. 022 691 86 56, Fax. 022 632 90 33
Czynna codziennie od 6:00 do 22:00

Mapka, zdjęcia

Obsługa:
Ciśnienie tankowania ostatnio polepszyło się, mój wskaźnik jest powyżej maksimum, co także widać w ilości zatankowanego gazu. Stosunkowo najlepiej pompował dystrybutor nr 3, ten najdalej od wjazdu, przylegający do budynku sprężarki. Niestety, popsuł się już wiele miesięcy temu, a na jego naprawę podobno PGNiG nie ma pieniędzy.
Najgorzej pompuje dystrybutor na stanowisku 1. najbliżej wjazdu.
W dystrybutorze 1. wymieniono nowoczesny pistolet WEH ma przyłącze starego typu (z pokrętłem). Samochody które mają mało miejsca naokoło króćca tankowania (Zafira CNG) powinny omijać to stanowisko.
Płatność:
Wyłącznie gotówką. Brak możliwości płacenia kartą. Nie ma też zgody na rozliczenia bezgotówkowe, nawet dla tych Klientów, którzy wcześniej mieli zawarte odpowiednie umowy z ZG. To poważny minus tej stacji. W innych miejscowościach (np. Bydgoszcz, Wałbrzych, Sandomierz) lepiej traktują klienta w tym względzie.
Dojazd:
Jadąc od strony Centrum ulicą Marcina Kasprzaka mijamy po lewej stronie długie, zabytkowe, dwupiętrowe budynki z ciemno-czerwonej cegły, z bramą wjazdową pośrodku. Nie ma tutaj możliwości skrętu w lewo, więc jedziemy dalej lewym pasem. Po minięciu budynku ZG po lewej stronie, napotkamy skrzyżowanie ze światłami z ulicą Prądzyńskiego. Do skrętu w lewo jest wydzielony pas i osobne światła. Na tym skrzyżowaniu zawracamy i jedziemy w przeciwnym kierunku ulicy Kasprzaka. Jeśli się zagapimy, to jest kolejna szansa zawrócenia za ok. 100m na rondzie ze światłami - skrzyżowanie Kasprzaka z Prymasa Tysiąclecia.
Dalej dojazd jest wspólny dla wszystkich kierunków.
Jadąc ulicą Kasprzaka mijamy światła i skręt w prawo w Prądzyńskiego i następnie mamy budynek ZG też z prawej strony.
Około 10 m. przed wjazdem w prawo na trawniku jest umieszczona na słupku mała tablica z literą "M" i napisem "metanauto". Czy ktoś zna historię tej tablicy ?
Wjeżdżamy bramą główną (przejazd między budynkami) i z prawej strony zaraz za bramą jest już nasza stacja CNG.
Stacja CNG jest zlokalizowana na terenie Zakładu Gazowniczego w Warszawie i jest niewidoczna z ulicy Kasprzaka. Dwupiętrowe, zabytkowe budynki z ciemnoczerwonej cegły posiadają oznaczenia Mazowieckiego Oddziału Obrotu Gazem. Po minięciu zawsze otwartej bramy wjazdowej widać już wiatę stacji i dystrybutor CNG, oraz tablicę z logo CNG Auto.
Date tech.:
Kompresor: Ariel 600 Nm3/h
Kompresor rez.: Sulzer 60 Nm3/h
Dystrybutory: 2
Stanowiska: 2 (NGV-1)
Przejściówki: komplet
Ostatnie aktualizacje:
07.10.2009, administrator: zmieniono link do galerii zdjęć
24.05.2010, administrator: wprowadzono informację o likwidacji stacji
Ostatnio zmieniony pn lip 25, 2011 00:54 przez tigercng, łącznie zmieniany 77 razy.
pansamochodzik

Awaria stacji

Post autor: pansamochodzik »

tigercng pisze:UWAGA: Poniższa wiadomość jest już nieaktualna.
Dzwoniłem przed chwilą (2007-08-17 17:10). Awaria została usunięta i stacja jest już czynna.

Stacja CNG w Warszawie jest nieczynna od wczoraj, czyli 2007-08-16.
Mają awarię po stronie elektrycznej.
Jak dzisiaj dzwoniłem ok. 10:00, to jest czynny mały, rezerwowy kompresor o wydajności 3 samochodów na godzinę, ale wczoraj nie zatankowano mnie nawet z niego. Odjechałem z kwitkiem.
Sytuacja taka powtarza się po raz kolejny. Kiedy doczekamy się w końcu stacji CNG z prawdziwego zdarzenia w naszej stolicy ?
Takie postępowanie ze strony PGNiGu to doprawdy skandal. Kierowcy mają prawo czuć się nabici w butelkę.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
witaj kolego
to jeszcze nic ale w Olsztynie jest nieczynna już 2 tyg. a miesiąc temu uruchomili ją po 1 mies. bezczynności.podobno nie ma komu naprawić ,a dokładnie zserwisować bo jest na gwarancji???!!Podobno serwisantowi niemcy nie zapłacili za ostatnie zlecenia i sie wypią na prace dopuki mu nie zapłacą ,a wystarczy jakieś filtry przeczyścić.W gazowni nie chce nikt się dotknąć bo GWARANCJa przepadnie.Takie rzeczy to tylko w RP :evil:
A my użytkownicy CNG w plecy :cry:
tigercng
Moderator

Stacja CNG w Olsztynie

pansamochodzik pisze:witaj kolego
to jeszcze nic ale w Olsztynie jest nieczynna już 2 tyg. a miesiąc temu uruchomili ją po 1 mies. bezczynności.podobno nie ma komu naprawić ,a dokładnie zserwisować bo jest na gwarancji???!!Podobno serwisantowi niemcy nie zapłacili za ostatnie zlecenia i sie wypią na prace dopuki mu nie zapłacą ,a wystarczy jakieś filtry przeczyścić.W gazowni nie chce nikt się dotknąć bo GWARANCJa przepadnie.Takie rzeczy to tylko w RP :evil:
A my użytkownicy CNG w plecy :cry:
Taaa..., najlepiej zwalić wszystko na tych wstrętnych Niemców.

A czy myślisz, że w normalnej firmie, działającej w rynkowym otoczeniu, mogło by się coś takiego zdarzyć ?
Standardowo przebiega to tak:
1. Jest ogłaszany przetarg na dostawę wyposażenia stacji CNG na warunkach na tyle ogólnych, aby mogło ze sobą konkurować wielu dostawców/producentów.
2. Komisja prztargowa działa publicznie, jest fachowa, obiektywna i nieprzekupna.
3. Przetarg wygrywa ten, który zaoferuje najlepsze warunki i najniższą cenę.
4. Kontrakt jest obwarowany takimi karami umownymi, ze nikt nawet nie pomyśli o wykręceniu takiego numeru, jak w Olsztynie.
5. Kary umowne są faktycznie egzekwowane.

... i wszystko gra i buczy.

A jak było w tym i podobnych przypadkach ? Odpowiedzi możesz sobie sam udzielić, ale najwyraźniej nie według tego schematu.
Ostatnio zmieniony pt lis 23, 2007 18:39 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
tigercng
Moderator

Przedłużenie godzin otwarcia stacji w Warszawie w niedzielę

Nowa wiadomość, która zapewne ucieszy wracających do stolicy w niedziele wieczorem, lub przez nią przejeżdżających w tym czasie.
Są plany przedłużenia godzin otwarcia stacji tankowania CNG w Warszawie w niedziele do godz. 22:00 (dotychczas do 15:00), być może już od 4. listopada.
pdomanski

Post autor: pdomanski »

Niestety, ale pracownik potwierdził mi dziś, że z przedłużenia godzin otwarcia stacji nic nie wyjdzie. Ale w awaryjnych sytuacjach po uprzednim kontakcie telefonicznym, można umówic się na takowanie nawet o godz. 6.00 rano.
Dobre i to !!!
tigercng
Moderator

Re: Przedłużenie godzin otwarcia stacji w Warszawie w niedzi

pdomanski pisze:Niestety, ale pracownik potwierdził mi dziś, że z przedłużenia godzin otwarcia stacji nic nie wyjdzie. (...)
Wiem, już nie piszę nowej wiadomości tylko zmieniam miesiąc w tej istniejącej. Na początku był wrzesień, potem październik, a teraz jest już listopad. Szkoda, bo jest to krok we właściwym kierunku.
pdomanski

Post autor: pdomanski »

Witam,
Rozmawiałem z pracownikiem stacji i potwierdził, iż od dnia 01.11.2007 stacja czynna będzie w niedziele do 22.00.

Pozdrawiam
administrator
Administrator

Re: Przedłużenie godzin otwarcia stacji w Warszawie w niedzi

Post autor: administrator »

pdomanski pisze:Witam,
Rozmawiałem z pracownikiem stacji i potwierdził, iż od dnia 01.11.2007 stacja czynna będzie w niedziele do 22.00.

Pozdrawiam
Ok. Naniesiemy poprawki :)
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

Potwierdzone, tankowałem wczoraj (1 listopad) około 20:00.
Zmieniam w takim razie godziny otwarcia na liście i w informacjach dodatkowych.

Bardzo pasuje mi to rozszerzenie godzin otwarcia. Myślę, że nie tylko mi...
tigercng
Moderator

Mam niepotwierdzone informacje, że jeszcze w tym roku powstanie nowa stacja CNG w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego, na terenie PGNiGu.
Losy starej stacji (wjazd od Kasprzaka) nie są jeszcze przesądzone. Prawdopodobnie będzie działać jako rezerwowa, na wypadek jakby ta nowa zawiodła.

Nowa stacja będzie działać 24h przez cały tydzień. Ucieszą się pewnie taksówkarze.

Mamy nadzieję, że na nowej stacji będzie możliwość:
a) rozliczeń bezgotówkowych także dla stałych klientów indywidualnych (podobnie jak ma to miejsce w innych miastach w Polsce, ale nie w stolicy);
b) płatności kartami płatniczymi dla przyjezdnych i tankujących sporadycznie;
c) ciśnienie tankowania będzie lepsze niż dotychczas.

2009-02-02 Jak usłyszałem niedawno na Kasprzaka, to owszem, nowa stacja miała powstać, ale ktoś zgubił łopatę. Dobre :lol:
Ostatnio zmieniony pn lut 02, 2009 17:15 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

Nowy wystrój stacji

Biały kontener obsługi stacji otrzymał nowy wystrój wnętrz. Na ścianach i suficie króluje biel tytanowa ŚNIEŻKA, na podłodze parkiet z dębu ekologicznego LENTEX, a o komfort załogi dba klimatyzacja renomowanej firmy AIRPOWER.

Niestety, nadal nie możemy płacić kartą :(
Touran_CNG

AWARIA

Post autor: Touran_CNG »

Wczoraj w godzinach wieczornych chciałem sie zatankować. Przywitał mnie znak " AWARIA ". Coś z kompresorem i nie wiadomo kiedy awaria zostanie usunięta !
tigercng
Moderator

Stacja jest już czynna.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Rozpoczęła się budowa nowej stacji CNG przy ul. Prądzyńskiego. Więcej informacji tutaj.

W związku z tym pojawia się pytanie:

Co dalej ze stacją CNG przy ul. Kasprzaka?

Z nieoficjalnych informacji wynika, że wraz z otwarciem nowej stacji po drugiej stronie terenu gazowni ona zostanie zamknięta. Takie posunięcie nikogo nie dziwi.

A co czeka zdemontowaną stację? Czy są jakiekolwiek szanse przestawienia jej w inne miejsce? Co prawda jest to już konstrukcja leciwa i trochę zawodna, jednak pozwala cały czas na obsługę kilkudziesięciu samochodów dziennie. Poza tym może stanowić dobre preludium pod zamontowanie w przyszłości nowego osprzętu na istniejącej infrastrukturze.

Moim zdaniem trzeba poważnie zastanowić się, czy nie przestawić tej stacji w inne miejsce. Chociażby na drugi brzeg Wisły w stolicy. Równie wartą zainteresowania koncepcją byłoby przestawienie stacji do innego miasta podlegającego pod teren Mazowieckiej Spółki Gazownictwa - ŁODZI, Piotrkowa Trybunalskiego, Białegostoku czy Łomży.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Samodzielne tankowanie na stacji

Post autor: bartekk »

Witam.

Po rozmowie z obsługą stacji informuje że na stacji w Warszawie przy Kasprzaka istnieje możliwość samodzielnego tankowania.
Jedyny i podstawowy warunek to zachowanie procedur tankowania. Jeśli tankujesz często na stacji w Warszawie i chciałbyś sam tankować swój samochód, zgłoś się do obsługi z prośbą o przeszkolenie. Obsługa dokładnie pokaże i powie jak to należy robić, a należy zaznaczyć że jest to bardzo proste. To już kolejna stacja w Polsce gdzie można samodzielnie tankować.

Szanowna Obsługo, dziękujemy i gratulujemy za pomoc w prowadzaniu "normalności" tak bardzo potrzebnej w Polsce.
Ostatnio zmieniony pn maja 10, 2010 18:32 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”