Stacja CNG - Rzeszów
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Stacja CNG - Rzeszów
Szczegółowe informacje o stacji tankowania CNG w Rzeszowie.
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne, Zajezdnia nr 2, ul. Lubelska 54
Tel. 017 866 04 08, Fax. 017 853 67 03
Czynna codziennie od 6:00 do 1:00.
W godzinach 6:00 - 9:00 i 22:00 - 1:00 należy nastawić się na wydłużony czas oczekiwania ze względu na tankujące się autobusy.
W pozostałych godzinach tankowanie samoobsługowe na kartę CNG Auto.
Mapka, zdjęcia
Obsługa:
W wyniku ostatnich ustaleń zostaliśmy poinformowani, że stacja umożliwia tankowanie dla wszystkich osób w godzinach 6:00 - 1:00 w nocy następnego dnia. Jednak w godzinach 6:00 - 9:00 i 22:00 - 1:00 należy nastawić się na wydłużony czas oczekiwania ze względu na tankujące się wtedy autobusy. Uprasza się też o zmianę informacji podanej przy kasie, jakoby tankowanie odbywa się w normalnym trybie wyłącznie w godzinach 9:00 - 22:00.
W godzinach 1:00 - 6:00 na stacji nie ma żadnego pracownika, zatankujemy się tylko posiadając kartę 'CNG auto' wydaną przez Gazownię Rzeszowską.
Od pewnego czasu ze względów bezpieczeństwa jest niedostępna przejściówka do tankowania samochodów z króćcem "typ włoski".
Płatność:
Wyłącznie gotówką, brak możliwości korzystania z kart płatniczych, chociaż za paliwa płynne można tak płacić.
Przy dystrybutorze jest działający czytnik kart CNG Auto. Jest możliwość zawarcia umowy z Gazownią Rzeszowską na rozliczenia bezgotówkowe.
Dojazd:
Wyjeżdżając z Rzeszowa należy kierować się na Lublin, minąć po prawej pierwszą zajezdnię MPK i Małopolską Giełdę Towarową. Następnie też po prawej trafimy na drugą zajezdnię. Wjazd jest oznaczony pylonem z cenami paliw, także CNG.
Stacja jest położona na terenie Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego, Zajezdnia nr 2, ul. Lubelska 54.
Oprócz CNG można tam tankować także paliwa płynne.
Date tech.:
Kompresor: Compair 1200 Nm3/h
Dystrybutory: 2
Stanowiska: 4 (2 x NGV-1, 2 x TN5)
Przejściówki: brak
Ostatnie aktualizacje:
24.10.2009, administrator: zmiana godzin operowanie stacji CNG
19.11.2009, administrator: zmieniono fragment opisu poświęconego dojazdowi
20.12.2009, administrator: dodano w danych technicznych punkt 'lokalizacja'
03.03.2010, moderator: zmieniono wydajność sprężarek.
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne, Zajezdnia nr 2, ul. Lubelska 54
Tel. 017 866 04 08, Fax. 017 853 67 03
Czynna codziennie od 6:00 do 1:00.
W godzinach 6:00 - 9:00 i 22:00 - 1:00 należy nastawić się na wydłużony czas oczekiwania ze względu na tankujące się autobusy.
W pozostałych godzinach tankowanie samoobsługowe na kartę CNG Auto.
Mapka, zdjęcia
Obsługa:
W wyniku ostatnich ustaleń zostaliśmy poinformowani, że stacja umożliwia tankowanie dla wszystkich osób w godzinach 6:00 - 1:00 w nocy następnego dnia. Jednak w godzinach 6:00 - 9:00 i 22:00 - 1:00 należy nastawić się na wydłużony czas oczekiwania ze względu na tankujące się wtedy autobusy. Uprasza się też o zmianę informacji podanej przy kasie, jakoby tankowanie odbywa się w normalnym trybie wyłącznie w godzinach 9:00 - 22:00.
W godzinach 1:00 - 6:00 na stacji nie ma żadnego pracownika, zatankujemy się tylko posiadając kartę 'CNG auto' wydaną przez Gazownię Rzeszowską.
Od pewnego czasu ze względów bezpieczeństwa jest niedostępna przejściówka do tankowania samochodów z króćcem "typ włoski".
Płatność:
Wyłącznie gotówką, brak możliwości korzystania z kart płatniczych, chociaż za paliwa płynne można tak płacić.
Przy dystrybutorze jest działający czytnik kart CNG Auto. Jest możliwość zawarcia umowy z Gazownią Rzeszowską na rozliczenia bezgotówkowe.
Dojazd:
Wyjeżdżając z Rzeszowa należy kierować się na Lublin, minąć po prawej pierwszą zajezdnię MPK i Małopolską Giełdę Towarową. Następnie też po prawej trafimy na drugą zajezdnię. Wjazd jest oznaczony pylonem z cenami paliw, także CNG.
Stacja jest położona na terenie Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego, Zajezdnia nr 2, ul. Lubelska 54.
Oprócz CNG można tam tankować także paliwa płynne.
Date tech.:
Kompresor: Compair 1200 Nm3/h
Dystrybutory: 2
Stanowiska: 4 (2 x NGV-1, 2 x TN5)
Przejściówki: brak
Ostatnie aktualizacje:
24.10.2009, administrator: zmiana godzin operowanie stacji CNG
19.11.2009, administrator: zmieniono fragment opisu poświęconego dojazdowi
20.12.2009, administrator: dodano w danych technicznych punkt 'lokalizacja'
03.03.2010, moderator: zmieniono wydajność sprężarek.
Ostatnio zmieniony pn lip 25, 2011 00:53 przez tigercng, łącznie zmieniany 16 razy.
od siebie mogę dodać że posiadali przejściówki zakładane (nie zakręcane) ale podczas tankowania wystrzeliła, na szczęście nikomu nic się nie stało
osoby posiadające włoskie końcówki powinny zakupić przejściówki, w Rzeszowie można to zrobić jedynie [z tego co mi wiadomo a objechałem bardzo dużo firm i serwisów gazowych] u autoryzowanego dystrybutora ELPIGAZ, cena 140zł
pozdrawiam
DODANO:
co do wiadomości poniżej, przejściówka jest zakręcana - więc bardzo łatwy montaż raz na zawsze, najlepiej dla autek które zawór posiadają pod maską a po nakręceniu kilku centymetrów klapa jeszcze się zamknie
osoby posiadające włoskie końcówki powinny zakupić przejściówki, w Rzeszowie można to zrobić jedynie [z tego co mi wiadomo a objechałem bardzo dużo firm i serwisów gazowych] u autoryzowanego dystrybutora ELPIGAZ, cena 140zł
jadąc w stronę Krakowa, po prawej stronie trudno nie zauważyć dużej reklamyPPHU Romex S.J.
ul. Krakowska 150, Rzeszów
Mirosław Szych
tel. kom. 606 794-337
e-mail: mirek@elpigaz.com
pozdrawiam
DODANO:
co do wiadomości poniżej, przejściówka jest zakręcana - więc bardzo łatwy montaż raz na zawsze, najlepiej dla autek które zawór posiadają pod maską a po nakręceniu kilku centymetrów klapa jeszcze się zamknie
Ostatnio zmieniony śr cze 04, 2008 15:52 przez mateusz86, łącznie zmieniany 2 razy.
-
administrator
- Administrator
Po spotkaniu z przedstawicielstwem MPK Rzeszów dowiedzieliśmy się z tigerem kilku ciekawostek na temat stacji CNG w Rzeszowie. Jest to obiekt o największym obrocie tym paliwem w Polsce. Miesięcznie kompresory pompują do pojazdów ok. 100 000 m3, z czego 10% do pojazdów prywatnych. Pozostałe 90% zużywa 40 autobusów w MPK Rzeszów.
Niebawem dodamy również do galerii zdjęcia stacji.
Niebawem dodamy również do galerii zdjęcia stacji.
Karol Wieczorek
Chyba jakaś plaga awarii stacji cng w Polsce, pierwszy raz spotykam się z tym w Rzeszowie, obsługa poinformowała mnie że prawdopodobnie jutro w sobotę (22 XI) zostanie usunięta (w czwartek wieczorem jeszcze działała). Następnym razem będę w niedzielę wieczorem tak że napiszę czy usterka została usunięta.
23 XI 2008
stacja już działa poprawnie
23 XI 2008
stacja już działa poprawnie
Witam, dzisiaj podjeżdżam sobie na stację, na 4 stanowiska 3 zajęte (autobus, śmieciarka, citroen jumpy - własność MPK Rzeszów) a moje ulubione wolne. 
Próbuję wyciągnąć węża i nic (zgłosiłem do obsługi), po ponownej próbie pracownika oznajmił że przymarzł, więc spróbowaliśmy podłączyć węża z drugiego stanowiska (ten sam dystrybutor (końcówki w kształcie L) - tym razem zatankowałem za niecałe 50gr, wskazówka ciśnieniomierza chyba nawet nie drgnęła. Następnie musiałem poczekać aż śmieciarka zatankuje, podłączyłem wszystko i zacząłem tankować. Międzyczasie obserwowałem problem z tankowaniem Citroena, z tego co się dowiedziałem na 30 metrów które powinny wejść dystrybutor zatankował niecałe pół. Gdy skończyłem tankowanie spróbowaliśmy podłączyć 'mojego' węża do citroena i dalej nie chciał tankować... po wyciągnięciu z wlewu zaczął się ulatniać gaz! Wolałbym nigdy nie przeżyć takiej przygody na swojej skórze... zawór mam w pobliżu silnika tak ze chyba mu tam ciepło. Na innych stacjach też spotykacie problemy związane z ujemną temperaturą na zewnątrz?
Próbuję wyciągnąć węża i nic (zgłosiłem do obsługi), po ponownej próbie pracownika oznajmił że przymarzł, więc spróbowaliśmy podłączyć węża z drugiego stanowiska (ten sam dystrybutor (końcówki w kształcie L) - tym razem zatankowałem za niecałe 50gr, wskazówka ciśnieniomierza chyba nawet nie drgnęła. Następnie musiałem poczekać aż śmieciarka zatankuje, podłączyłem wszystko i zacząłem tankować. Międzyczasie obserwowałem problem z tankowaniem Citroena, z tego co się dowiedziałem na 30 metrów które powinny wejść dystrybutor zatankował niecałe pół. Gdy skończyłem tankowanie spróbowaliśmy podłączyć 'mojego' węża do citroena i dalej nie chciał tankować... po wyciągnięciu z wlewu zaczął się ulatniać gaz! Wolałbym nigdy nie przeżyć takiej przygody na swojej skórze... zawór mam w pobliżu silnika tak ze chyba mu tam ciepło. Na innych stacjach też spotykacie problemy związane z ujemną temperaturą na zewnątrz?
Ostatnio zmieniony sob sty 03, 2009 11:15 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
administrator
- Administrator
Taki sam problem jest ze stacją w Mielcu, dlatego też jest ona nieczynna. Od ponad tygodnia tamtejsze MZK stara się doprowadzić do stanu używalności tą stację...mateusz86 pisze:Witam, dzisiaj podjeżdżam sobie na stację, na 4 stanowiska 3 zajęte (autobus, śmieciarka, citroen jumpy) a moje ulubione wolne.
Nie chce tutaj złowieszczyć, ale na początku przyszłego tygodnia mają być kilkunastu, a nawet ponad 20 stopni poniżej zera i takie problemy mogą się powtarzać...
Karol Wieczorek
-
Bartek_Mielec
W zeszłym tygodniu zostały wymienione dwa węże przy dystrybutorze o którym pisałem już wcześniej, problem polegał na przymarzaniu.
Nową końcówkę tankowania można zobaczyć tutaj
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkim rozwiązaniem problemu. Plus dla zarządcy.
Nową końcówkę tankowania można zobaczyć tutaj
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkim rozwiązaniem problemu. Plus dla zarządcy.
Ostatnio zmieniony pn sty 19, 2009 01:21 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adam_k27
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004
Ze stacji zniknęło już LPG, więc szukając stacji nie ma co się rozglądać za białymi cysternami z LPG. Teraz tankują tylko PB95, ON i CNG. Ceny paliw można sprawdzić tutaj: http://www.infores.pl/infores/index.htm
-
adam_k27
Dnia 12.12.2009 stacja będzie nieczynna z powodu modernizacji. Pytałem o możliwość wyrobienia sobie karty, żeby móc tankować przez całą dobę i niestety karty można wyrobić tylko na firmę. Przynajmniej tak mi powiedzieli na stacji. Szkoda.
//
//

Ostatnio zmieniony czw gru 10, 2009 13:38 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Touran_CNG
-
adam_k27
Na stacji jakiś czas temu pojawiły się kartki że gaz CNG jest tankowany jedynie w godzinach od 9-22. Co prawda jakiś czas temu byłem po 22 bo jeszcze o tym nie wiedziałem i udało mi się zatankować, jednak to już zależy tylko od dobrej woli pracownika stacji. Rozmawiałem ostatnio o tym z jednym pracownikiem i powiedział że to kwestia oszczędności, od 9-22 jest dwóch pracowników a w pozostałych godzinach tylko jeden i jeszcze trzeba tankować autobusy więc ... 
Ja biorę kartę i sam się obsługuję, często mam wyliczone więc podróż Pana z obsługi ogranicza się tylko do jednego podejścia do okienka w celu wydania karty. Raz nawet pozwolili mi zapłacić kartą za gaz
(zapomniałem zabrać gotówki, chociaż tankując gaz i kilka litrów benzyny ZAWSZE można zapłacić bez problemu kartą).
Bardzo mili Panowie obsługujący stację!
Bardzo mili Panowie obsługujący stację!
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Otrzymałem wiadomość, że w Rzeszowie sprężarka 300 m3/h została zamieniona na 600 m3/h.
Nie dysponuję bliższymi informacjami, ale zakładam, że:
1. Na dotychczasową wydajność 900 m3/h składały sie dwie sprężarki 300 + 600.
2. Nowa sprężarka jest także marki Compair.
2. Po wymianie stacja dysponuje wydajnością 600 + 600 = 1200 m3/h
Tak też zmieniłem w danych stacji.
Nie dysponuję bliższymi informacjami, ale zakładam, że:
1. Na dotychczasową wydajność 900 m3/h składały sie dwie sprężarki 300 + 600.
2. Nowa sprężarka jest także marki Compair.
2. Po wymianie stacja dysponuje wydajnością 600 + 600 = 1200 m3/h
Tak też zmieniłem w danych stacji.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.