KONWERSJA | I generacja, 2004 -
Wersja osobowa
Segment: C
PARAMETRY POJAZDU
Długość, szerokość, wysokość (mm): 4467, 1768, 1581
Pojemność bagażnika: 400 l
Ładowność: 520 kg
Ilość miejsc: 5
Masa własna: 1461 kg
Dopuszczalna masa całkowita: b/d kg
Masa przyczepy z/bez hamulca: b/d kg/ b/d kg
Pojemność zbiornika na CNG: b/d kg/ 18 m³
Pojemność zbiornika na benzynę: b/d l
SILNIK
Pojemność silnika: 1595 cm³
Moc (CNG|benzyna): b/dkW/102KM przy 5600 obr/min
Moment obrotowy: 148Nm przy 3800 obr/min
V-max (benzyna): 181 km/h
Przyspieszenie 0 - 100 km(CNG|benzyna): 16,3s|14,3 s
Elastyczność (km/h, s) 60-100 km/h (5-bieg): b/d
Zużycie paliwa (CNG|benzyna)/100 km:
- cykl miejski - b/d m³(b/d kg)| b/d l
- cykl pozamiejski - b/d m³(b/d kg)| b/d l
- cykl mieszany - 8,3 m³(b/d kg)| 7,8 l
Emisja CO² g/km (CNG|benzyna): 114|151
Zasięg teoretyczny na gazie: 250 km
Zasięg teoretyczny na benzynie: b/d km
Cena: od 77.900 zł
Ciekawostki
Media
- Auto, Motor i Sport, październik 2009, Czysty zysk - Seat Altea XL
- prezentacja w programie Auto Świat TV:
==>
==>
Źródło
- własne
---
Seat Altea XL to model nieopisany przez nikogo a ogólnie bez większych problemów dostępny w sprzedaży.
Mam okazję użytkować ten pojazd zakupiony od Korporacji taksówkarskiej WaWa z Warszawy przez firmę w której pracuję . Pojazd był fabrycznie nowy i przerobiony w jednym z warsztatów specjalizujących się tym w Warszawie. W pojeżdzie zamontowano trzy butle produkcji Vitkovice-Milmet S.A co pozwoliło na wykorzystanie do tego celu jedynie 50% pojemności bagażnika.
Dane techniczne pojazdu :
Rok produkcji: 2008
Nadwozie: 5D
Silnik - pojemność i rodzaj: 1595 cm3, benzynowy/CNG
Skrzynia biegów: manual/5biegów
Moc maksymalna: 102KM
Gwarancja na silnik i podzespoły: 2 lata(zatwierdzone przez Importera)
Wersja : Reference
Znalazłem informację dotyczącą WaWy i tych pojazdów w linku :
http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... a-gaz.html
Jeżeli chodzi o uwagi z jazdy po 10 miesiącach eksploatacji oraz przebiegu 47000 tys czyli 3 wizytach kontrolnych w serwisie mogę powiedzieć że pojazd ten ma kilka zalet jak i wad jeżeli chodzi o zasilanie gazem ziemnym.Może zacznę od zalet :
Mimo dosyć pokaźnych 3 butelek o łącznej masie 102Kg ( 17.67m3 gazu) pojazd ten da się spokojnie wykorzystać do podróży służbowych w pełnym 4 osobowym składzie. Piszę w 4-ro osobowym ponieważ podróż piątej osoby na środku fotela to raczej męka niż przyjemność z jazdy.Nie jest to demon prędkości gdyż waga pojazdu i butli za osią tylną dają się poczuć - jednak zużycie gazu pozwala go eksploatować na terenie europy bez problemów z tankowaniem . Zasięg 240 km na butlach w europie pozwolił mi dojechać do Szwajcarii bez użycia benzyny. To samo się tyczy podróży do Danii czy Włoch w wykonaniu moich kolegów. Jeżeli chodzi o wykorzystanie na terenie Polski to mimo naszej stacji niestety nie jestem w stanie dojechać do stolicy ale....mamy przecież w nim pełnowymiarowy zbiornik benzyny
Jeżeli chodzi o minusy : no cóż , środek ciężkości przesunięty jest za tylną oś co powoduje delikatne :)drażnienie kierowców z przeciwka poprzez doświetlanie im podsufitówek (chyba że zamontujemy na sprężynach specjalne gumowe odbojniki) Drugi minus wyeliminowany przy pierwszej wizycie w serwisie to zmiana oleju zalecanego przez producenta na olej o innej klasie lepkości(silnik pochłaniał delikatnie olej) Trzeci minus jaki zaobserwowałem to temperatura spalania (podwyższona przy CNG) doprowadza do rozszczelnienia układu wydechowego na zgrzewach, w rezultacie wydech pomału zaczyna dymić na każdym zgrzewie
Co ciekawe pojazd ten zużywa z butlami więcej benzyny na 100km niż CNG
Przykładowe zużycie średnie w cyklu mieszanym to 11.5 litra/100km natomiast gazu 7,2m3/100km
Reasumując wg mnie pojazd jako przeróbka z uwzględnieniem gwarancji + raporty o bezawaryjności modelu kolejny raz z rzędu w połączeniu z atrakcyjnym nadwoziem to ciekawa propozycja dla nabywcy , jednak pokusiłbym się osobiście o silnik 2.0 który pozwoliłby mi na bezstresowe ruszanie z miejsca
Według mojej oceny : 4+