POSZUKUJE silnika lub bloku do Zafiry CNG 1.6 2004r PILNE!

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
rafraf_pl
CNG car: Zafira 1.6

POSZUKUJE silnika lub bloku do Zafiry CNG 1.6 2004r PILNE!

Post autor: rafraf_pl »

Drodzy forumowicze bede wdzieczny za pomoc w znalezieniu silnika 1.6 CNG do Opla. Sprawa pilna.
Pozdrawiam
Rafal
rafraf_pl@yahoo.com
601632580
Rafal
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

No to masz duży problem. Ja od sześciu lat obserwuję alledrogo pod tym kątem, i jak na razie były chyba tylko dwie sztuki. Lepiej od razu zacznij planować naprawę tego bloku co masz.

Pozdrawiam

Aha, i pokasuj te nadmiarowe kopie postów.
Ostatnio zmieniony pn cze 20, 2011 21:21 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
maciek_r

Post autor: maciek_r »

ostatnio kolega marzehn, pisał
Problemem okazala sie glowica ktora byla peknieta w kilku miejscach co uniemozliwialo wymiane gniazda Postanowilem wiec zaryzykowac kupilem glowice od 1.6 benzynowca i zobaczyc czy pasuje powiem wam ze to jest doklanie to samo ,rozni sie jedynie kanalem egr ktory zostal w moim przypadku zaslepiony zafirka smiga az milo
więc mam pytanko czy blok czymś się różni? wiem że są inne tłoki pierścienie czy może nawet wał ale sam blok powinien też być taki sam jak w 1,6 benzynie, czy się mylę?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

maciek_r pisze:czy blok czymś się różni? wiem że są inne tłoki pierścienie czy może nawet wał ale sam blok powinien też być taki sam jak w 1,6 benzynie, czy się mylę?
Według mojej wiedzy różnica jest tylko w tłokach. Możliwe, że róźnica jest także w pierścieniach i/lub korbowodach. To już musisz sam sprawdzić przy wymianie.
Blok i wał powinien być dokładnie taki, jak w benzynowcu Z16XE.
Sam rozebrałem blok Z16YNG na części pierwsze, ale nie mam XE do porównania.
Z Twojego opisu wynika, że masz pęknięty blok. Nie da się tego pospawać?
rafraf_pl
CNG car: Zafira 1.6

Post autor: rafraf_pl »

Noooo toscie mnie pocieszyli.....
Tam sie zrobila jakas niezla kaszana, bo pekla pasek a Sisotruncia zamiast stanac, to jeszcze w rure no i polecialo wszystko wiec musze cały blok.
Nie mam pojecia czy to jest to samo, wiem ze silniki sie roznia chociazby kompresja.
Jakby ktos mial doswiadczenia to polecam sie zyczliwej pamieci.
Pozdrawiam
Raf
Rafal
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

a różni się kompresją bo inne denko tłoka.... cng ma mniejszą- łatwiej o turbo hehehhe, różnica jeszcze jest w osprzęcie do cng, nie ma różnic konstrukcyjnych. wg książki sam naprawiam. od vectry szybko znajdziesz
nawet anglika....
Lepiej zredukować, niż później żałować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”