CNG jako paliwo do pojazdów. Przepisy prawne i techniczne

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
Bruum

CNG jako paliwo do pojazdów. Przepisy prawne i techniczne

Post autor: Bruum »

Witam! Chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów ma może u siebie w aucie cng? Czy wiadomo coś o kompresorach do samodzielnego pompowania z instalacji domowej? Widziałem z bliska instalację cng w megane. Poza butlami, reszta wygląda tak jak w lpg-zewnętrznych różnic w parowniku też nie. Skąd wziąć komponenty do instalacji?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Instalacja cng

Post autor: tigercng »

Bruum pisze: (...) Poza butlami, reszta wygląda tak jak w lpg (...)
To, że "wygląda jak" nie znaczy wcale, że jest takie same. W CNG nie ma parownika, bo nie ma czego odparowywać, jest tylko reduktor, zwany częściej regulatorem ciśnienia, dwu lub trzystopniowy. Cała część instalacji do regulatora ciśnienia jest zupełnie inna. Pozostała - w znacznym stopniu inna. Inaczej mówiąc, zapomnij o przeróbce LPG na CNG.

Admin, z tym brakiem przepisów to Twoja nadinterpretacja. To, że brakuje przepisów nie znaczy, że używanie takich kompresorów jest zabronione. Są jeszcze przepisy ogólne, budowlane, p.-poż. i inne. Jeżeli sam montaż i eksploatacja są z nimi zgodne, to nie ma przeszkód w używaniu. Polecam artykuł w czasopiśmie "Ochrona Przeciwpożarowa" 12-2006 pt. "Sprężony gaz ziemny (CNG) jako paliwo do pojazdów samochodowych. Polskie przepisy prawne i techniczne."
Mogę wkleić skan, jak dasz mi taką możliwość.

Administrator: Skany użyczone przez tigercng.

STRONA 1 Obrazek STRONA 2 Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2009 23:40 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Re: Instalacja cng

Post autor: administrator »

tigercng pisze:
Bruum pisze: (...) Poza butlami, reszta wygląda tak jak w lpg (...)
To, że "wygląda jak" nie znaczy wcale, że jest takie same. W CNG nie ma parownika, bo nie ma czego odparowywać, jest tylko reduktor, zwany częściej regulatorem ciśnienia, dwu lub trzystopniowy. Cała część instalacji do regulatora ciśnienia jest zupełnie inna. Pozostała - w znacznym stopniu inna. Inaczej mówiąc, zapomnij o przeróbce LPG na CNG.

Admin, z tym brakiem przepisów to Twoja nadinterpretacja. To, że brakuje przepisów nie znaczy, że używanie takich kompresorów jest zabronione. Są jeszcze przepisy ogólne, budowlane, p.-poż. i inne. Jeżeli sam montaż i eksploatacja są z nimi zgodne, to nie ma przeszkód w używaniu. Polecam artykuł w czasopiśmie "Ochrona Przeciwpożarowa" 12-2006 pt. "Sprężony gaz ziemny (CNG) jako paliwo do pojazdów samochodowych. Polskie przepisy prawne i techniczne."
Mogę wkleić skan, jak dasz mi taką możliwość.
Prześlij mi je na maila, a ja wstawie do Twojego posta miniaturki tych skanów z linkami, ok?

cng.auto@gmail.com

Możesz też sam wstawić je na imageshack.com i później wkleić miniaturki na forum. Jeśli nie wiesz jak, zrobie tak jak napisałem powyżej.
Ostatnio zmieniony wt gru 23, 2008 17:11 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”